Misterul „afacerii Ioanid“, marele jaf comunist: cum a dispărut o sumă enormă din Banca Naţională şi ce s a ascuns de fapt în spatele incidentului jpeg

Misterul „afacerii Ioanid“, marele jaf comunist: cum a dispărut o sumă enormă din Banca Naţională şi ce s-a ascuns de fapt în spatele incidentului

Doi profesori universitari, doi ziarişti, un inginer aviator şi un locotenent-colonel de miliţie civilă au jefuit în 1959 Banca Naţională. Jaful a rămas în istorie drept „Afacerea Ioanid“ sau „Cel mai mare jaf comunist“.

La cinci decenii, asupra Afacerii Ioanid încă planează misterul. În 1959, şase persoane mascate şi înarmate au reuşit să jefuiască o maşină a Băncii de Stat a Republicii Populare Române în care se aflau 1.686.000 de lei. Suma furată era echivalentul a peste 250.000 de dolari, o valoare uriaşă pentru acele vremuri. Jaful rămas în istorie drept ”Marele jaf comunist” sau ”Afacerea Ioanid”, după numele autorilor, a fost o premieră în România comunistă.  

Furtul a declanşat o anchetă fără precedent în miliţie, care a durat mai bine de două luni şi care a implicat mii de interogatorii şi persoane terorizate de Securitate. Pentru prima dată în istorie, după prinderea făptaşilor aceştia au fost puşi să îşi joace propriul rol într-un film numit ”Reconstituirea”, fiind obligaţi  să-şi recunoască vinovăţia în faţa camerelor de filmat. Zeci de scenarii s-au născut în jurul celui mai celebru jaf din perioada comunistă.  

Filmul evenimentelor  

În dimineaţa zilei de 29 iulie 1959, zi de salariu, în maşina marca Skoda Station aflată în proprietatea Băncii de Stat a Republicii Populare România erau transportaţi 1.686.000 de lei. Banii erau puşi în doi saci. Autoturismul a oprit pe Calea Giulesti, chiar în faţa clădirii filialei din sectorul 8 a Băncii de Stat a RPR. Dintr-un taxi marca Moskvici, au coborât patru bărbaţi şi o femeie, mascaţi şi înarmaţi. Au imobilizat şoferul maşinii Bănci, au luat sacii cu bani şi s-au făcut nevăzuţi.    

Cele cinci persoane din taxi erau fraţii Alexandru şi Paul Ioanid, soţii Igor şi Monica Sevianu şi Saşa Muşat. Au oprit maşina pe câmp, moment în care au fost văzuţi de un puşti. Copilul a fost cel care a alertat poliţia. La locul indicat pe câmp au fost găsiţi 138.000 de lei, bani pe care tâlharii nu mai apucaseră să îi strângă. Maşina taxi cu care fugiseră a fost găsită în aceeaşi zi, abandonată, pe o stradă în capitală. În ea se aflau 213.000 de lei. Aşa cum avea să reiasă în urma anchetei, fugarii s-a refugiat în locuinţa lui Igor şi au împărţit restul banilor.

Citește continuarea aici