Medicină şi cultură în vremea lui Brâncoveanu jpeg

Medicină şi cultură în vremea lui Brâncoveanu

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită joi, 27 noiembrie, orele 17.30, la o nouă conferinţă în cadrul programului Brâncoveanu@MNAR cu tema Medicină şi cultură în vremea lui Brâncoveanu în Galeria de Artă Veche Românească, susţinută de prof. dr. Octavian Buda, vicepreşedinte al Societăţii Române de Istoria Medicinei şi redactor coordonator al Revistei de Medicină Legală.

„Osândit să nu facă politica armelor, Brâncoveanu a făcut marea politică a culturii”, spunea Nicolae Iorga. Domnitor cu o profundă vocaţie umanistă şi diplomat abil, Constantin Brâncoveanu s-a înconjurat de personalităţi de prin rang ale culturii din epoca sa, printre care şi o suită de medici de naţionalităţi diverse, unii devenindu-i sfetnici apropiaţi. Conferinţa propune, aşadar, o discuţie despre personalitatea şi implicarea acestora în activitatea culturală, diplomatică şi filantropică a domnitorului muntean.

Cu această ocazie, în sala dedicată artei brâncoveneşti a Galeriei de Artă Veche Românească va fi expusă o colecţie de vase de farmacie, de factură italiană, care datează din secolul al XVII-lea. Obiectele vor rămâne în expunere până la jumătatea lunii decembrie.

Accesul se face pe baza unei rezervări prealabile prin e-mail la programari@art.museum.rosau la telefon 021 314 81 19.Se plăteşte biletul de intrare în galerie.

Conferinţa face parte din programul Brâncoveanu@MNaR, care s-a derulat pe întreg parcursul anului 2014 în Galeria de Artă Veche Românească, unde este expusă cea mai reprezentativă, diversă şi bogată colecţie de obiecte de patrimoniu provenind din ansamblurile monumentale ctitorite de Constantin Brâncoveanu. Scopul programului este să readucă în atenţia participanţilor, prin intermediul unei serii de întâlniri cu publicul, diferite aspecte culturale şi artistice ale epocii brâncoveneşti, reinterpretate din perspectivă contemporană.

Până la sfârşitul acestui an, vizitatorii pot parcurge în Galeria de Artă Veche Românească un traseu special conceput de-a lungul celor zece săli de expunere. Lucrările selectate, marcate vizual, oferă informaţii ce propun o recontextualizare a artei brâncoveneşti în cadrul mult mai larg al culturii medievale din Ţările Române.

***

Octavian Buda este conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii „Carol Davila” Bucureşti, catedra de Istoria Medicinei, vicepreşedinte al Societăţii Române de Istoria Medicineişi medic primar psihiatru la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” din Bucureşti. Prof. dr. Octavian Buda este specialistîn domeniul istoriei medicinei, psihiatriei, psihanalizei judiciare şi antropologiei psihiatrice şi culturale. A obţinut premii internaţionale şi a publicat numeroase cărţi, studii şi recenzii pe teme din istoria medicinei, atât în ţara cât şi în străinătate.