Martiriul Sfântului Thomas Becket: Arhiepiscopul de Canterbury, asasinat în catedrala sa de patru cavaleri  jpeg

Martiriul Sfântului Thomas Becket: Arhiepiscopul de Canterbury, asasinat în catedrala sa de patru cavaleri

📁 Istoria Religiilor
Autor: Geo Simion

La 29 decembrie 1170 era asasinat, în Catedrala din Canterbury, Thomas Becket. Era punctul culminant al unei rivalități puternice între două personaje care fuseseră cândva prietenii cei mai buni: Thomas Becket şi regele Henric al II-lea. După moarte, lui Becket i s-au atribuit vindecări miraculoase, acestea fiind descrise în detaliu de către cronicari. În urma canonizării, a devenit unul dintre cei mai importanţi sfinţi medievali, iar cultul său s-a răspândit mai ales în așa-numitul Imperiu Angevin, teritoriile adunate de Henric al II-lea, apărate de Richard Inimă de Leu şi pierdute de regele John. 

Mormântul său, din Catedrala din Canterbury, s-a transformat într-un important loc de pelerinaj, capela funerară fiind decorată cu vitralii reprezentând scene din viața sfântului. Vitralii asemănătoare au împodobit catedralele din Normandia și din restul Franței. Fresce cu viața lui Becket au apărut şi în regatele cu care Plantageneții aveau legături dinastice. De asemenea, relicvele sfântului au fost foarte căutate, iar pentru depozitarea lor au căpătat mare popularitate relicvariile emailate realizate la Limoges. 


Thomas Becket jpg jpeg

Thomas Becket s-a născut la Londra, la 21 decembrie 1118, într-o familie înstărită de negustori veniți din Normandia. A petrecut aproape un an studiind la Universitatea din Paris, dar nu-şi va finaliza pregătirea universitară deoarece situația financiară a tatălui său se deteriorase. Întors în Anglia, va intra în serviciul lui Theobald du Bec, Arhiepiscop de Canterbury, care îi va deveni mentor, îi va facilita accesul la Curte şi îi va încredinţa misiuni la Roma. Theobald îl va trimite pe Becket să-și completeze studiile asupra dreptului canonic la Universitățile din Bologna şi Auxerre.

Ascensiunea: Cancelar şi apoi Arhiepiscop de Canterbury

Revenit în Anglia, Becket va avea o ascensiune fulminantă, fiind numit Cancelar al regatului în ianuarie 1155. Din acest moment până la moartea lui Theobald se petrece apropierea dintre el şi regele Henric al II-lea, cei doi petrecând timp la Curte, la vânătoare şi călătorind împreună. Regele se baza pe Thomas pentru a asigura venituri Coroanei, atât de la proprietarii privați, cât şi de la cei ecleziastici. Moartea lui Theobald şi numirea lui Becket ca Arhiepiscop de Canterbury, în anul 1162, vor schimba radical lucrurile: din acest moment, Becket va deveni protectorul Bisericii. Refuzul său de a permite ca preoţii să fie judecaţi de către autoritățile laice, substituindu-se astfel autorităţii regale, a dat naștere unui conflict de proporții între el şi Henric, spre indignarea regelui, care se aștepta ca numirea unui prieten apropiat în această funcţie să aducă Biserica sub controlul său.

Catedrala din Canterbury; gravură de W.L. Walton

catedrala din Canterbury jpg jpeg

Într-o scurtă perioadă de timp, Becket ajunge să dețină cele mai înalte funcții ecleziastice şi laice, exceptându-l pe rege. Deținerea acestor posturi de către cineva ca Becket, care nu era de sânge nobil, îi va aduce foarte multe critici din partea curtenilor lui Henric. Deşi făcea parte dintr-o familie negustorească prosperă, pentru cei de la Curte, Thomas Becket era un venetic, de origine umilă.

Henric al II-lea: „Nu mă va scăpa nimeni de acest preot problematic?”

Becket afişează o intransigență totală în negocierea cu Henric al II-lea, ceea ce îl va obliga să ia calea exilului, în Franța, în anul 1164. Aici se întâlnește cu Papa și are timp să reflecteze asupra situației de acasă. Întors în Anglia, în 1170, îi excomunică pe episcopii care participaseră la încoronarea prințului moştenitor Henric cel Tânăr. Când vestea ajunge la urechile sale, Henric al II-lea ar fi spus celebrele cuvinte:

„Will no one rid me of this troublesome priest?” („Nu mă va scăpa nimeni de acest preot problematic?”).

Pe 29 decembrie 1170, Becket este asasinat în catedrala sa de către patru cavaleri care auziseră cuvintele lui Henric al II-lea şi credeau că îi îndeplinesc dorința. Cei patru făceau parte din nobilimea care îl disprețuia pe Becket si găsiseră pretextul perfect pentru asasinat. Crima lor va şoca nu doar populația Angliei, ci va indigna întreaga Europă.

În timp, Thomas Becket va reprezenta mai mult decât o victimă a puterii regale, devenind unul dintre cei mai venerați sfinți medievali. 

Descoperă bogatele reprezentări în artă ale martiriului Sfântului Thomas Becket în numărul 231 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 aprilie - 14 mai 2021, și în format digital pe paydemic.com.

Cumpără Acum


H 231 jpeg jpeg