Manipularea practicilor de divinaţie în China Imperială jpeg

Manipularea practicilor de divinaţie în China Imperială

📁 Istoria Chinei
Autor: Cezara Anton

Arheologii chinezi au descoperit recent că, în timpul dinastiei Shang, tehnicile de divinaţie puteau fi uşor manipulate pentru a oferi rezultatele dorite. Aceste incantaţii, care invocau spiritele strămoşilor, erau utilizate la nivel de politică de stat pentru a găsi soluţii pentru o largă paletă de probleme, de la guvernarea Imperiului până la descifrarea viselor.

Una dintre practicile divinatorii se realiza prin ghicirea viitorului după modelele rămase pe oase de bovine sau pe carapacea broaştelor ţestoase, în urma arderii acestora. Hou Yanfeng, unul dintre arheologii ce au participat la această descoperire, a declarat că, “datorită experimentelor noastre, am înţeles că apariţia unor modele în cenuşă este, în esenţă, controlabilă.”

Timp de o lună, în centrul provinciei Henan, cercetătorii au excavat fragmente de os, pe care le-au replicat pentru a afla, în mod direct, metodele de creare şi utilizare ale acestora în scop ritualic. Ma Xiaolin, director adjunct al Administraţiei Provinciale Henan a Patrimoniului Cultural, explică faptul că “bazându-se pe urmele de ardere sau tăiere găsite pe 185 de fragmente de oase şi cochilii, cercetătorii noştri au început să înţeleagă tehnicile de manufacturare a acestor oase – oracole în epoca Shang târzie.”

Descoperirea este foarte importantă pentru a înţelege rolul şi puterea împăratului, mai ales în timpul dinastiei Shang, când acesta era principalul divinator. Astfel, ar fi putut să controleze relativ unilateral politica statului, invocând răspunsurile date de strămoşi, respectiv voinţa divină.