macarons bun jpeg

Macaron, fursecul care a colorat lumea

📁 Istorie culinară
Autor: Andreea Lupşor

În ultimii ani, vitrinele cofetăriilor din lumea întreagă au fost asaltate de fursecurile mici și colorate pe care le cunoaștem sub denumirea de macarons. Asemănător cu pricomigdalele, cel mai cunoscut desert franțuzesc surprinde prin culoare, varietatea aromelor, un gust desăvârșit și o senzație delicată de „se topește-n gură”. Atenție, pot crea dependență! 

Macarons au o istorie lungă în spate – însă una fără arome și fără culori. Fursecurile pe bază de făină de migdale, ingredientul-cheie, au apărut în Europa în urmă cu multe veacuri – poate chiar încă din secolul al VIII-lea, când arabii au adus pe continent migdalele. 

Strămoșul lor ar fi, se pare, un fursec simplu, preparat din făină de migdale, albușuri de ou și zahăr, pregătit în mod tradițional în Italia și adus pe meleagurile pariziene de patiserii Caterinei de Medici în 1533, atunci când aceasta s-a căsătorit cu viitorul Henric al II-lea al Franței. Denumirea provine din limba italiană, din același maccherone care a dat și numele macaroanelor (paste cu brânză), însemnând „aluat fin”. Fursecurile din migdale au pătruns în bucătăriile francezilor, dar au ajuns cunoscute abia în anii Revoluției, când două măicuțe, refugiindu-se la Nancy din pricina tulburărilor politice, au început să vândă aceste deserturi pentru a se întreține. Ele au devenit cunoscute drept les Soeurs Macarons(„surorile Macarons”).

Căpătând o oarecare faimă, fursecurile au ajuns și în cofetăriile chic din Paris, inclusiv în cea a domnului Louis-Ernest Ladurée. Astăzi, numele morarului devenit proprietar de brutărie și cofetărie este deja un simbol în lumea gastronomiei franceze și inseparabil de universul fursecurilor colorate. În cofetăria sa (deschisă încă din 1862), în anii ’30 ai secolului trecut, nepotul său a avut ideea de a lipi două fursecuri cu cremă ganache și de a le prepara cu diverse arome. Succesul a fost instantaneu, iar în prezent Ladurée este cel mai cunoscut brand de macarons din lume, având buticuri pe toate continentele.

Cine vrea să aducă magia Parisului în bucătăria de acasă trebuie să aibă doar puțin curaj – celebrele fursecuri nu se prepară atât de greu precum se spune. Rețeta de bază necesită făină de migdale (obținută din migdale fin măcinate) și albușuri bătute spumă laolaltă cu zahăr, ca în clasica bezea, la care se adaugă ingredientul care dă aroma și culoarea – acesta poate fi ciocolată, coajă de lămâie, lavandă, apă de trandafiri sau orice altceva doriți. Fursecurile se dau la cuptor – doar atât cât trebuie, cât să formeze așa-zisul „picioruș” care atestă că macaronul a fost făcut cum trebuie – după care, odată răciți, se lipesc cu umplutura dorită, care poate fi o cremă sau dulceață. La sfârșit, se savurează... fără cumpătare. Bon Appétit!

Ediția estivală a revistei Historia Digital (revista:177) pornește în căutarea vacanțelor pierdute. Ne oprim în Marsilia, Provence, Ravenna, Murano, Avignon, Strasbourg, Matera, Plovdiv, Sofia, Atena, Basel, Edinburgh, Amsterdam, Saint-Tropez, Paris și în multe alte locuri încărcate de istorie. Revista Historia Digital este disponibilă pe platforma paydemic.com.

Cumpără Acum

coperta calatorii jpg jpeg

Cumpără acum Cumpără Acum