Lunga istorie de crime între creștini și musulmani jpeg

Lunga istorie de crime între creștini și musulmani

📁 Istoria Cruciadelor
Autor: Daniel Ștefan Călin

În contextul crizei refugiaților, poate fi util să ne amintim câteva momente din istorie în care creștinii și musulmanii nu au fost chiar în tabere opuse. Anul 1683 a rămas cunoscut în istorie ca momentul când temuta armată otomană a ajuns la porțile Vienei pentru a o cuceri. Evenimentul a fost consemnat ca bătălia clasică dintre două civilizații diferite, considerate dușmani eterni. Există însă documente istorice care dovedesc că nu a fost chiar o bătălie între două forțe opuse.

Conform informațiilor prezentate de The Independent, asaltul otoman a fost practic coordonat în alianță cu regele Ludovic al XIV-lea, iar armata invadatoare nu era în totalitate turcă, arabii, turcii, kurzii luptând în realitate alături de creștini precum greci, armeni, unguri, bulgari, români și sârbi.

Luptând pentru o cauză comună

Una dintre cele mai proeminente figuri care s-au alăturat armatei otomane a fost Imre Thokoly, un recunoscut naționalist ungur protestant, născut pe teritoriul actualei Slovacii. La vremea respectivă, sute de țărani unguri erau nemulțumiți de stăpânirea austriacă, astfel că l-au urmat pe Thokoly, care s-a aliat armatei otomane, înlesnindu-i trecerea spre Viena.

Un prezent incert

Actualul prim-ministru al Ungariei, Viktor Orban, a făcut referire la acest episod atunci când a încercat să justifice împiedicarea imigranților din Orientul Mijlociu să treacă granițele Ungariei. „Trebuie să recunosc că atunci când vine vorba de a locui alături de comunitățile musulmane, noi suntem singurii care avem experiență, deoarece am avut posibilitatea de a trece prin această experiență timp de 150 de ani.”

Click aici pentru continuarea articolului