Locul din iad al politicienilor proști jpeg

Locul din iad al politicienilor proști

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a stârnit scandal în Marea Britanie afirmând, într-o declarație de presă, că se întreabă cum arată locul din iad rezervat celor care au provocat Brexit-ul fără a avea nici măcar schița unui plan de retragere controlată a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Cei vizați de o asemenea declarație au început să se agite și să dea replici care mai de care mai țâfnoase. Chestiunea ridicată de Donald Tusk rămâne însă în picioare. Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar trebui să se întâmple pe 29 martie.

Dar Brexit-ul nu înseamnă în acest moment decât confuzie și haos. Clasa politică britanică se dovedește incapabilă să conducă țara într-un moment dramatic pe care aceiași politicieni l-au generat din interese cinice. David Cameron, fostul premier, a avut ideea briliantă să promită un referendum pentru ieșirea din UE pentru a calma aripa antieuropeană din propriul partid și pentru a-și asigura un nou mandat. Pe care l-a obținut, dar nu l-a și terminat.

Guvernul a pierdut în fața taberei „Leave” care a beneficiat de o campanie bazată pe minciuni, fake news și manipulare a electoratului prin cele mai avansate mijloace tehnologice ale lumii în care trăim.

Theresa May a negociat doi ani acordul de ieșire a Marii Britanii din UE, astfel încât pagubele să fie cât mai mici pentru ambele părți. Acordul a fost respins în parlament, dar Theresa May a obținut doar câteva zile mai târziu un vot de încredere din partea aceluiași parlament care îi respinsese acordul!

În fața unei asemenea politici nu ai ce să spui, în afară, poate, de cuvintele lui Donald Tusk. Dincolo însă de asemenea vorbe care trădează disperarea în fața unor acțiuni de neînțeles, rămân îngrijorările uriașe legate de perspectiva separării fără acord.

Cele mai puternice companii, mai ales din mediul financiar, caută să plece din Londra, soarta a milioane de oameni este nesigură, se vorbește despre izbucnirea de tulburări sociale majore, pacea din Irlanda de Nord este amenințată, cum amenințată este însăși existența Regatului Unit. Astfel de realizări merită cu adevărat un loc special, acolo jos.

Acest articol a fost publicat în numărul 205 al Revistei Historia, disponibil la toate chioșcurile de presă în perioada 15 februarie – 14 martie 2019 și în format digital pe paydemic.com!

Book 205 intreg 1 jpg jpeg

Citește numărul 205 al Revistei Historia și în format DIGITAL:

Cumpără Acum

Foto sus: Theresa May și Donald Tusk