Liga pentru apărarea fumătorilor jpeg

Liga pentru apărarea fumătorilor

Dacă în ziua de azi se duc campanii de presă împotriva fumatului și sunt elaborate acte normative menite să determine pe cei atinși de acest viciu să renunțe la „patima” lor, în perioada interbelică situația era cu totul altfel.

În Franța exista o „Ligă pentru apărarea fumătorilor”, care în noiembrie 1931 a sărbătorit cu mare fast aniversarea a 400 de ani de la nașterea lui Jean Nicot, fost ambasador al Franței în Portugalia, cel care a introdus tutunul la Curtea franceză în secolul XVI.  Cu această ocazie s-au ținut concursuri la care s-a proclamat „campionul fumătorilor” și „regina tutunului”. 

La prima categorie, premiul a revenit unui domn, pe nume Clément, care a fumat o țigară lungă de 2,20 m! Domnișoara Denise Cayssials a fost încoronată drept „regina tutunului”, în timp ce Maud Loty a fost declarată „cea mai grațioasă fumătoare a Franței”.

De menționat este faptul că la eveniment a participat și Albert Lebrun, viitorul președinte francez (în acel moment era președinte al Senatului).