Licitația unei colecții Mihai Eminescu  jpeg

Licitația unei colecții Mihai Eminescu

Numit hiperbolic de la “Luceafăr” la “Poet nepereche”, Eminescu rămâne în cultura națională drept un mare poet liric și un liant al românilor de pretutindeni. Licitația unei colecții Mihai Eminescu conține obiecte de o mare încărcătură emoțională, legate de destinul poetului: o fotografie rară de Bernhard Brand din biblioteca Petre Popescu Gogan (arhivar al Academiei Române) reprezentând un portret de la 19 ani (preț de pornire: 800 euro); din aceeași colecție o fotografie inedită a Veronicăi Micle (preț de pornire: 800 euro). Acestora li se adaugă cartea de vizită a poetului ca prim redactor al ziarului “Timpul” (preț de pornire: 200 euro).  

O piesă inedită este și cufărul marcat "M. Eminovici" (preț de pornire: 5.000 euro). Acesta a aparţinut marelui poet de-a lungul întregii sale vieţi. Călător în ţară şi în Europa, de la vârsta de 8 ani, Eminescu transforma banalul geamantan într-un tovarăş nelipsit.  

eminescy jpg jpeg

Tot în seara de 22 iunie vor fi prezente în licitație numeroase ediții princeps. Dintre acestea amintim: "Poesii de Mihail Eminescu", Bucureşti, editura Socec, 1884, ediţia Princeps în coperta originală, piesă bibliofilă de raritate extremă (preț de pornire: 6.000 euro). Această ediție conține, după cum nota Titu Maiorescu în prefață: “Scrierile poetice, chiar și cele începătoare, ale unui autor, care a fost înzestrat cu darul de a întrupa adânca sa simțire și cele mai înalte gândiri într-o frumusețe de forme, sub al cărei farmec limba română pare a primi o nouă viață.”  

De mare însemnătate culturală sunt și: "Poesii", colecția tuturor edițiilor Maiorescu (edițiile I-XVI, 1883-1936), singura de acest fel completă (preț de pornire de 9.000 de euro); Almanachul "România Jună", anul I, conținând princepsul poeziei "Luceafărul", cu coperta originală, 1883 (preț de pornire: 1.000 euro), Revista "Familia" anul V, conținând princepsul poeziei "Domnului F.J.", 1869 (preț de pornire: 600 euro), Veronica Micle, "Poesii", ediție princeps, 1887 (preț de pornire: 1.500 euro).  

mihai jpg jpeg

Printre rarități mai menționăm și: "Convorbiri literare", anii I-XXV, cuprinzând majoritatea primelor apariții literare ale clasicilor români din a doua jumătate a sec. XIX, printre care Eminescu, Creangă, Alecsandri, Negruzzi etc, 1867-1892 (preț de pornire: 5.000 euro); o scrisoare redactată şi semnată olograf de Căpitan Matei Eminovici (Eminescu) către editorii Șaraga, 1897 (preț de pornire: 1.700 euro); George Călinescu, "Viața lui Mihai Eminescu", ediția I, 1932, un exemplar ce poartă autograful Reginei Maria (preț de pornire: 600 euro).