La începuturile  Memorialului lui Abraham Lincoln jpeg

La începuturile Memorialului lui Abraham Lincoln

📁 Patrimoniu
Autor: Francesca Savu

Unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice ale Americii,  aflate în Washington este cunoscutul Memorial al lui Abraham Lincoln. Anual monumentul atrage milioane de vizitatori din întrega lume, dornici să cunoscă prin aceast monument o mică parte din istoria Statelor Unite ale Americi.

A durat mai mult de 50 de ani până când construcţia monumentului a fost posibilă. La doi ani dupa asasinarea liderului american, în 1867 se hotaraste începerea  construirii monumentului.  Potrivit National Parck Service, elementele  arhitecturale necesare au fost finisate în 1917. Odată cu primul Razboi Mondial, progresul construcţiei a încetinit, astfel ca inaugurarea lui a avut loc în 1922.

Cine sunt cei ce au stat în spatele acestei construcţii monumentale?

Sculptorul Clark Mills dorea un designe aparte al monumentului, însâ Congresul nu era pregatit pentru o asemenea imagine a construcţiei. Aceasta implica 12 sculpturi întruchipându-l pe Lincoln semnând Proclamaţia de Emancipare, plus 36 de figurine din bronz. Când planul  construcţiei a fost prezentat la începutul secolului al XX-lea, au existat persoane care se opuneau design-ului şi locului de amplasare a monumentului, unul dintre ei fiind Joe Cannon.

mem 1 jpg jpeg

Memorialul a fost adus la viata cu ajutorul a mai multor design-ari şi artizani. Daniel Chester French a proiectat statuia celui de-al şaisprezecelea presedinte al Americii, construita apoi de un grup de sculptori  cunoscuţi sub numele de fraţii Piccirilli. Cel care s-a ocupat de construirea cladirii în care este situată statuia lui Abraham Lincoln este arhitectul Henry Bacon. Fraţăi Piccirilli au inserat câteva elemente romane în sculptura lor, doua coloane romane înfasurate în fâşii de lemn aflate în lateralele scaunului, pe care Lincoln îşi propteste braţele. Acestea simbolizând puterea de-a lungul secolelor.

Cât despre exteriorul monumentului, Bacon a aprobat că planul construcţiei să cuprindă  şi elemente de arhitectura grecească clasică, şi anume coloanele dorice, inspirat fiind de Partenon. John Rusell Power aduce in acel moment un nou plan de construire a memorialului. Acesta era total opus planului initial, în viziunea sa constucţia având influente ale ziguratului Mesopotamian şi a piramidelor egiptene. Acest plan nu a fost aprobat si s-a mers pe planul original.

Un monumet de o grandoare extraordinară a prins viaţă prin implicarea unui grup de oameni cu o viziune si o iscusinţă deosebită. Prin îmbinarea ideilor unor oameni dedicaţi, astazi în Washington tronează unul dintre cele mai impunatoare şi semnificative monumente ale istoriei si ale zilelor noastre.