La Belle Otero, ultima mare curtezană a Europei jpeg

La Belle Otero, ultima mare curtezană a Europei

În 1965, o bătrână de 96 de ani murea, singură, într-un hotel din Nisa. Născută Agustina Otero Iglesias, în tinerețe toată lumea o știa drept „La Belle Otero”. Cu mulți înainte, înaintea celor două războaie mondiale, fusese cea mai cunoscută curtezană din Europa – poate chiar ultima mare curtezană din La Belle Epoque. Îi cunoscuse, printre alții, pe Albert I de Monaco, pe Edward VII al Marii Britanii și pe marii duci ai Rusiei, și fusese ținta invidiei multor femei. 

Agustina s-a născut pe 4 noiembrie 1868 în Spania, într-o familie relativ săracă. Așa cum se întâmpla deseori în astfel de cazuri, ea a fost trimisă la muncă la o vârstă fragedă, servind drept fată în casă. Potrivit unor surse, ar fi fost victima unui viol la vârsta de 10 ani, în urma căreia a rămas sterilă. Câțiva ani mai târziu a început o relație cu un tânăr dansator, pe nume Paco, alături de care a plecat în Portugalia, la Lisabona.

la belle otero   folies bergere 1 jpg jpeg

Nina, așa cum îi spuneau apropiații, a început să lucreze ca dansatoare în teatre, unde atrăgea mereu atenția tuturor bărbaților. A început să aibă relații cu mai mulți oameni bogați, care-i ofereau bani și o viață de lux. S-a măritat, la un moment dat, cu un cântăreț italian de operă, dar relația nu a fost una de lungă durată – afectată, se pare, de dependența de jocuri de noroc a soțului, dar și de nestatornicia fetei.

În 1889, la vârsta de 21 de ani, Nina a ajuns la Paris, orașul care avea să o facă faimoasă în întreaga lume. Cu un nou nume de scenă, La Bellte Otero, tânăra a impresionat publicul parizian încă de la primele spectacole. Numele ei a ajuns imediat în ziare, iar lumea se înghesuia la reprezentațiile sale. A atras atenția și unui agent american, care a luat-o cu el la New York și i-a aranjat acolo câteva spectacole, de pe urma cărora Nina a câștigat sume mari de bani.

la belle otero by leopold emile reutlinger jpg jpeg

După ce s-a întors în Europa, La Belle Otero a început o relație cu Marele Duce Petru Nikolaevici, nepotul Țarului Nicolae I. Ulterior, avea să-i cunoască și pe Edward, prințul de Wales, moștenitorul Reginei Victoria, și pe Împăratul Wilhelm al II-lea. 

Toate aceste relații, făcute publice prin presa vremii, au făcut din La Belle Otero cea mai cunoscută, dar și cea mai invidiată femeie din Europa. Scandalurile în care era implicată – atacuri din partea unor soții geloase sau bărbați care s-au sinucis pentru ea – îi sporeau și mai mult faima, astfel încât tânăra curtezană nu ducea niciodată lipsă de admiratori și de bărbați dispuși să-i ofere o viață în lux.

la belle otero by reutlinger jpg jpeg

Nu e de mirare, astfel, că Nina a reușit să strângă sume fabuloase de bani.  După Primul Război Mondial, când a decis că este prea bătrână ca să mai revină la viața de curtezană, La Belle Otero s-a „pensionat” și a cumpărat un conac extraordinar, care ar valora astăzi circa 15 milioane de dolari. Avea și o avere impresionantă, însă în următoarele decenii, până la moartea ei, a risipit treptat toți banii pe jocuri de noroc. Când a murit, în 1965, era deja o bătrână săracă, care-și petrecea timpul povestind celor dornici să o asculte de petrecerile fabuloase pe care le dădea în tinerețe sau de prinții și regii pe care îi cunoscuse.