Jurnalul intim al ultimul ţar rus jpeg

Jurnalul intim al ultimul ţar rus

📁 Primul Război Mondial
Autor: Andrei Alexandru Capusan

Prima parte a "Jurnalului intim al tarului Nicolae al II-lea" (tradus din limba rusa de M. Bénouville si A. Kaznakov, Payot, Paris, 1934, 224 pagini), publicata in 1925 in "Colectia de memorii, studii si documente care sa serveasca la istoria razboiului mondial" nu contine decat cateva fragmente-in jur de 15 pagini-asupra perioadei primului razboi mondial si a revolutiei.

Caietele intime ale tarului Nicolae al II-lea pentru perioada 1914-1918 au aparut, de atunci, in "Arhivele Rosii", Editurile de Stat Sovietice (Krasnii Arkhiv, XX, XXI, XXII si XXVII, Moscova, 1927 si 1928), iar noi, aici, furnizam traducerea lor integrala.

Insemnari cotidiene, aproape banale

Jurnalul intim al imparatului Nicolae al II-lea, tinut de acesta regulat din anul 1881 si pana la moartea sa, cuprinde 51 de caiete legate, in cea mai mare parte a lor in marochin rosu, si numerotate de la 1 la 51. imparatul a beneficiat de facilitatea de a lua cu el in exil toate hartiile, actele si documentele pe care le avea asupra lui si la care lucra, si aceasta a fost soarta acestor caiete, a scrisorilor sotiei si mamei sale, si a multor altora regasite dupa moartea sa la Ekaterinburg. Un delegat al Universitatii din Tomsk, trimis in 1918 de amiralul Kolceak in acest oras, atesta ca ar fi vazut in subsolurile unei banci unde fusesera asezate efectele familiei imperiale, o cantitate de cosuri de nuiele umplute cu acte, documente si caiete continand jurnalele suveranilor si membrilor suitei lor. Aceste pretioase documente, transportate de bolsevici la Moscova, au fost pastrate la inceput intr-un seif si apoi depozitate la arhivele din Kremlin, unde se gasesc si astazi. Carnetele (caietele) 46-51, raportandu-se strict la anii razboiului si revolutiei, contin fiecare intre 194-200 de pagini, cu fotografii atasate la text, reprezentand vederi si grupuri pozate in diferite resedinte imperiale si la Marele Cartier General (Stavka). Carnetele (caietele) au fost redactate in limba rusa, avand presarate pe ici-colo cateva cuvinte in limba engleza. Se gasesc si scurte adnotari facute de mana imparatesei, in engleza sau in rusa;aceste remarci dovedesc ca jurnalul intim al tarului Nicolae al II-lea era in mod regulat citit de catre tarina Alexandra Feodorovna.

Acest jurnal este dezgolit de oricare forma de literatura. El este cotidian, aproape banal, dupa cum a fost cotidiana, aproape banala, si viata ultimului Romanov. Uneori, pe ici, pe colo, o fraza, o expresie, un cuvant dezvaluie sensibilitatea care era ascunsa sub masca voit indiferenta a suveranului, si acele "crize ale sufletului" sau, care, fiind rare si retinute, sunt mult mai emotionante decat oricare jelanie romantica.

Un document unic

Ultima parte a jurnalului intim al tarului Nicolae al II-lea este un document unic in istorie:in aproximativ 200 de pagini, vedem implinindu-se unul din cele mai tragice destine cunoscute de omenire. in momentul debutului acestor note, Nicolae al II-lea este tarul autocrat al unei sesimi din suprafata globului pamantesc, seful religios a 180.000.000 de crestini ortodocsi, stapanul incontestabil al unei armate imense, cum nici un cuceritor nu a avut vreodata sub ordinele lui. Si in cateva luni, in cateva pagini, vedem revolutia nascandu-se si amplificandu-se, iar pe nefericitul tar pierzandu-si subit puterea, libertatea, viata. Jurnalul ia sfarsit exact cu trei zile inaintea genocidului familiei imperiale ruse, tarul, tarina si cei cinci copii ai lor, in pivnita casei familiei Ipatiev, la Ekaterinburg.

19 mai. Sambata.

Vreme mohorata dar linistita. Citit toata dimineata. Ne-am plimbat vreme de o ora si cateva minute inaintea ceaiului. Alexis (tareviciul Alexei-nota traducatorului, n.tr.) aproape ca nu a suferit. Primele fire de iarba au inceput, timid, sa iasa. Din nou ni s-a adus cina cu doua ore in avans. Haritonov a reincalzit-o la ora 8.00 a serii. Am jucat cu Maria (marea ducesa Maria Nikolaevna, una din cele patru fiice ale tarului-n.tr.) table.

20 mai. Duminica.

La ora 11.00 am cerut sa se tina o slujba;Alexis a asistat la ea, culcat in patul lui. Ziua a fost splendida si calda. Ne-am plimbat dupa slujba si dupa-amiaza, inaintea ceaiului. Este intolerabil sa fii astfel inchis, sa nu poti nici sa iesi in gradina atunci cand ai chef, nici sa petreci o frumoasa seara luand aer. Este exact regimul de inchisoare!

21 mai. Luni.

Zi splendida, timp bland, linistit. De doua ori ne-am plimbat. inca o impuscatura in corpul de garda. Comandantul a venit sa vada daca glontul nu a traversat podeaua. Alexis nu a suferit absolut deloc;ca de obicei, el si-a petrecut ziua stand culcat in pat, in camera noastra. Terminat al doilea tom din Saltikov (Este vorba despre cartea scriitorului rus Saltikov-Scedrin, Domnii Golovlev-n.tr.). Seara, am jucat Besigue" (Joc de carti la moda, jucat in inalta societate a veacului al XIX-lea - n.tr.)

22 mai. Marti.

Caldura inabusitoare in toate incaperile. Ne-am plimbat, dar numai dupa-amiaza. A fost o furtuna puternica catre ora 5.00 (a dupa-amiezii, adica 17.00 - n.tr.). si o alta seara. Alexis este mult mai bine, iar genunchiul i s-a dezumflat. M-au durut picioarele si rinichii si am dormit prost.

23 mai. Miercuri.

Am dat ceasurile inainte cu doua ore. Astazi, Alexis s-a imbracat si a fost transportat afara prin usa mare. Timpul era superb. Alix (tarina - n.tr.) si Tatiana (marea ducesa Tatiana Nikolaevna, alta fiica a tarului - n.tr.) au ramas o ora si jumatate asezate langa el. Ne-am plimbat prin gradina la ora obisnuita. Nu ma simteam tocmai bine. Am plecat la culcare inainte de a se face noapte.

24 mai. Joi.

Toata ziua am suferit de hemoroizi. M-am culcat pe pat, deoarece este mult mai usor sa se puna compresele (in pozitia respectiva - n.tr.). Alix si Alexis au ramas afara o jumatate de ora, iar noi o ora, dupa ce au intrat ei in casa. Timp magnific.

25 mai. Vineri.

Aniversarea nasterii lui Alix (tarina Alexandra Feodorovna, la origine principesa Alix de Hessa, a implinit 46 de ani - n.tr.). Am petrecut-o stand in pat, deoarece sufar de violente dureri de picioare si nu numai.In cele doua zile care au urmat, starea mea s-a ameliorat; am putut chiar manca, asezat intr-un fotoliu.

27 mai. Duminica.

In sfarsit, am reusit sa ma ridic si sa imi parasesc patul de campanie. A fost cu adevarat o zi de vara. Ne-am plimbat in doua grupuri: Alix, Alexis, Olga (Marea ducesa Olga Nikolaevna, fiica tarului - n.tr.) si Maria, inaintea dejunului; eu, Tatiana si Anastasia (marea ducesa Anastasia Nikolaevna - n.tr.), inainte de ora ceaiului. Verdeata este foarte frumoasa, proaspata si raspandeste un miros agreabil. Citesc cu interes cel de al 12-lea volum al operelor lui Saltikov.

28 mai. Luni.

Zi calduroasa. in hangarul unde se gasesc valizele noastre, sunt deschise in fiecare clipa lazi de unde sunt scoase diverse obiecte si provizii aduse de la Tobolsk (Penultimul loc de prizonierat al familiei imperiale ruse, pana in aprilie-mai 1918, inaintea ultimului prizonierat, la Ekaterinburg - Iaroslav - pana la asasinarea din noaptea de 3/4 iulie 1918 - n.tr.). Si nici un cuvant de explicatii. Toate acestea ne duc cu gandul la faptul ca ei pot lua cu ei si la ei tot ce le place si ca noi nu vom mai revedea niciodata acele lucruri. Este abominabil! La fel, modul lor de comportare fata de noi s-a schimbat: temnicerii nostri fac eforturi sa nu vorbeasca cu noi, ca si cum nu s-ar simti in largul lor si noi avem senzatia ca sunt ingrijorati ori ca se tem de ceva. Nu mai se intelege nimic!

29 mai. Marti.

Draga noastra Tatiana are 21 de ani. Din acea noapte, sufla un vant violent care ajunge si in camera, pe la ferestre. Gratie lui, totusi, aerul din camera a fost in sfarsit innoit si este destul de proaspat, de racoros. Am citit mult, cu totii. Din nou ne-am plimbat, in doua grupuri.La dejun, Haritonov ne-a servit compot, spre marea noastra bucurie. Seara, ca de obicei, besigue.

31 mai. Inaltarea Domnului.

In aceasta dimineata, am asteptat indelung sosirea unui preot pentru a tine slujba, dar asteptarea noastra a fost in van: cu totii erau ocupati, in bisericile lor. Nu stiu de ce, in aceasta dupa-amiaza nu am fost lasati sa iesim in gradina. Avdeev a venit si a avut o lunga convorbire cu Evgheni Sergheevici. Conform celor spuse de el, Sovietul regional se teme de atentate din partea anarhistilor, si s-ar putea ca si noi sa plecam spre Moscova! Oricum, el ne-a cerut sa fim gata. Am inceput pregatirile de indata, insa fara zgomot, pentru a nu-i trezi pe oamenii de paza, deoarece Avdeev ne-a cerut in mod particular acest lucru.

Catre ora 11.00 a serii, el a revenit si ne-a spus ca vreme de inca cateva zile nu vom pleca. in consecinta, am stat cu bagajele facute intreaga zi de 1 iunie.

Timp inca frumos. Ca de obicei, ne-am plimbat in doua grupuri. in sfarsit, dupa dineu, Avdeev, care bause un pahar in plus, i-a declarat lui Botkin ca anarhistii au fost arestati, primejdia a disparut, iar plecarea noastra a fost contramandata. Ne-am simtit destul de prost auzind aceste lucruri, dupa toate pregatirile (de plecare - n.tr.) facute. Seara, am jucat besigue.

3 iunie. Duminica.

inca o data nu am putut asculta slujba. Toata aceasta saptamana, am citit istoria imparatului Pavel I (Fiul Ecaterinei a II-a, cea Mare, tar al Rusiei in perioada 1796 - 1801 - n.tr.) de Schilder, carte pe care am terminat-o astazi de citit; o carte foarte interesanta.Pandim intoarcerea lui Sednev si a lui Nagornii, care ni s-a promis ca vor fi eliberati astazi.

5 iunie. Marti.

Draga noastra Anastasia implineste astazi 17 ani. A fost foarte cald afara si in casa. Continui lectura celui de al 3-lea volum din Saltikov: este interesant si plin de spirit.Alix, fiicele mele si cu mine ne-am plimbat cu totii, impreuna, inaintea ceaiului. incepand de ieri, Haritonov este acela care se ocupa de bucatarie; ni se aduc provizii o data la doua zile. Fiicele mele invata sa gateasca, in compania lui; seara, ele framanta coca, iar dimineata coc painea. Nu este rau deloc!

9 iunie. Sambata.

in toate aceste ultime zile, timpul a fost superb, insa foarte cald. in camerele noastre caldura era inabusitoare, mai ales noaptea. La cererea scrisa a lui Botkin, ni s-a acordat autorizatia de a face plimbari cu durata de o ora si jumatate. Astazi, in timp ce serveam ceaiul, au venit sase persoane - fara indoiala, de la Sovietul regional - pentru a vedea care anume ferestre ar putea fi deschise. Iata doua saptamani de cand se fac eforturi zadarnice pentru rezolvarea acestei chestiuni. in mai multe reprize deja, s-au perindat diversi indivizi care au examinat ferestrele, in prezenta noastra si fara a rosti vreun cuvant.Un miros delicios ne parvine dinspre gradinile orasului.

10 iunie. Sfanta Treime.

Ziua a fost marcata de mai multe evenimente. in aceasta dimineata, ni s-a deschis o fereastra; Evgheni Sergheevici a fost apucat de o durere de rinichi care i-a adus multa suferinta; la ora 11, 30 ni s-a oficiat o slujba adevarata, completa (1) si, la sfarsitul zilei, Alix si Alexis au cinat cu noi in sufragerie. in fine, ne-am plimbat timp de doua ore! Ziua a fost magnifica. Am aflat ca vizitatorii nostri de ieri erau comisari de la Petrograd. in camere, aerul a devenit pur, la fel fiind si seara.

12 iunie. Marti.

Ziua de ieri si cea de astazi au fost extraordinar de calde. in toate camerele, caldura a fost la fel de puternica, desi fereastra a stat tot timpul deschisa. Dupa-amiaza, ne-am plimbat vreme de doua ore. in timpul cinei, au izbucnit doua furtuni violente, care au mai racorit temperatura.1. Slujbele care erau oficiate in familia imperiala la Ekaterinburg erau, pana la aceasta, mult scurtate.Evgheni Sergheevici se simte mai bine, dar este inca tintuit in pat.

16 iunie. Sambata.

Draga noastra Marie implineste astazi 19 ani. Temperatura este mereu torida: 26 de grade la umbra si 24 de grade in camere. Acest lucru a devenit chiar dificil de suportat. Am petrecut noaptea in stare de alerta, cu totii treji si imbracati.(2).Motivul este ca acum cateva zile, noi am primit doua scrisori, una dupa cealalta, in care eram preveniti sa ne pregatim sa fim luati si dusi de persoane importante.Au trecut insa mai multe zile fara a se petrece nimic, iar noi eram torturati sa asteptam astfel, in incertitudine.

21 iunie. Joi.

Astazi, au fost schimbati comandantii. in timp ce serveam cina, Beloborodov a sosit impreuna cu alte persoane si ne-a anuntat ca Avdeev a fost inlocuit cu Iurovski, cel pe care noi l-am luat drept un doctor. in cursul dupa-amiezii, acesta din urma si adjunctul sau au alcatuit lista obiectelor noastre din aur, apartinandu-ne noua si copiilor nostri, dupa care au luat cu ei majoritatea acestor obiecte (inele, bratari etc.). Drept explicatie, au spus ca s-a petrecut o intamplare dezagreabila (subliniere in original - n.tr.) in casa noastra si s-a facut aluzie la disparitia lucrurilor noastre. Lucrul de care m-am declarat convins la 28 mai a fost deci confirmat. Pacat pentru Avdeev, insa este vinovat de a nu-i fi impiedicat pe oamenii lui sa fure din valizele noastre depuse in hangar.

23 iunie. Sambata.

Ieri, comandantul Iurovski a adus o mica cutie in care se aflau inchise toate obiectele pretioase pe care el ni le-a luat. Ne-a rugat sa verificam continutul, a stampilat-o (sigilat-o, casetat-o) in prezenta noastra si ne-a remis-o apoi in pastrare. Vremea s-a racorit, astfel incat respiram mai bine in camera de culcare. Iurovski si adjunctul lui au inceput sa inteleaga ce fel de oameni ne inconjurau si ne pazeau, jefuindu-ne.

Fara a vorbi de obiectele furate, ei pastrau pentru ei cea mai mare parte a proviziilor aduse de la manastire. Numai acum am putut afla acest lucru, deoarece, de la schimbare, bucatarul nostru a fost acela care a primit totalitatea alimentelor trimise.2. Punctele figureaza in original.in toate aceste ultime zile, am citit mult, conform obiceiului. Astazi am inceput cel de al 7-lea volum din scrierile lui Saltikov. Toate aceste povestiri, nuvele si articole imi plac enorm de mult.Ziua a fost ploioasa. Ne-am plimbat o ora si jumatate si am revenit acasa fara a fi udati.

25 iunie. Luni.

Viata noastra nu s-a schimbat cu nimic de la sosirea lui Iurovski. El a intrat in dormitorul nostru pentru a verifica stampilele (casetele, sigiliile) cutiei de obiecte pretioase si a aruncat o privire prin fereastra deschisa. Toata dimineata si dupa-amiaza, pana la ora 4.00 (adica 16.00 - n.tr.) a fost verificata si repusa in stare de functionare instalatia electrica. in casa, au aparut noi sentinele letone, dar afara sunt tot aceleasi, jumatate soldati, jumatate muncitori! Dupa cele ce se spun, unii dintre oamenii lui Avdeev s-ar afla intemnitati.A fost sigilata poarta hangarului in care se afla bagajele noastre. Ah, daca s-ar fi facut acest gest o luna mai devreme!

In aceasta noapte a fost furtuna, iar vremea iarasi s-a racorit.

28 iunie. Joi.

In aceasta dimineata, catre ora 10.30, trei muncitori s-au instalat sub ferestrele noastre; ei au adus cu ei un grilaj greu, pe care l-au fixat la exterior, in fata ferestrei noastre. Toate acestea, fara ca macar Iurovski sa ne previna. Este clar, acest individ incepe sa ne displaca tot mai mult.

Am inceput lectura celui de al 8-lea volum din Saltikov.

30 iunie. Sambata.

Alexis a facut prima lui baie, de la Tobolsk incoace. Genunchiul sau merge mai bine, nu poate insa sa il indoaie complet. Timpul este calm, agreabil. Nici o stire din afara (3).

3. Aici, se opreste jurnalul intim al tarului Nicolae al II-lea. Familia imperiala rusa a fost masacrata in noaptea de 3/4 iulie (stil vechi).

Jurnalul de la Tobolsk

Tinut de o persoana din anturajul familiei imperiale (Jurnalul cuprinde intervalul de timp ianuarie - mai 1918. Fragmentul selectat cuprinde perioada aprilie - mai 1918, p. 221-223, mai exact ultimele trei pagini ale jurnalului - n.tr.)

Aprilie 1918.

1 aprilie. Comisia a vizitat Curtea.

8 aprilie. A parvenit de la Moscova o telegrama, prin care era aprobata decizia Comitetului soldatilor a detasamentului, prin care Nicolae Nicolaevici era obligat sa isi scoata epoletii.

10 aprilie. Comisarul Iakovlev, sosit ieri, a vizitat casa in aceasta dimineata. Un detasament de 150 de oameni, recrutati pe drum, a sosit impreuna cu el. Se spune ca nu va fi nici un detasament de la Moscova. Comisarul extraordinar (al guvernului de la Tobolsk) a plecat din nou, acum cateva zile.

12 aprilie. Comisarul Iakovlev a venit catre ora 2.00 pentru a-i face cunoscut imparatului ca trebuia sa plece cu el, nu a spus unde, la ora 4.00 a diminetii (se presupune ca, probabil la Moscova si apoi, poate, in strainatate).

imparateasa a hotarat sa il insoteasca. Mar(ia - completarea traducatorului, c.tr.) Nik(olaevna - c.tr., una dintre cele patru fiice ale tarului - n.tr. ) pleaca de asemenea cu ei. Toti ceilalti vor ramane aici, pana la refacerea lui Al(exei - c.tr.) Nik(olaevici - c.tr.), asteptand primul vas. Daca Domnul o vrea, in trei saptamani ii vom urma si noi. Comisarul Iakovlev s-a intors sa ne caute. Tatiscev ramane. Dolgorukov si cu Botkin vor pleca cu imparatul. in ceea ce ii priveste pe servitori, vor pleca numai Scemodurov, Sednev si Demidova. Ca garda - 5 tiraliori si ofiterii - Nabokov si Matveiev. Toti ceilalti tiraliori si colonelul Kobilinski raman aici. Ce noapte inspaimantatoare! La ora 4.00 a diminetii au plecat! Vagoanele de tren erau ingrozitoare (pana la Tiumen sunt 285 de verste).

15 aprilie. Am avut de doua ori vesti de la ei din perioada calatoriei lor. O data, in aceasta dimineata, eram informati despre sosirea lor cu bine la Tiumen. A fost instalat in salon un altar de campanie si a fost apoi oficiata o slujba. Au cantat cinci calugarite. O procesiune s-a desfasurat in oras in aceasta dupa-amiaza. A fost arestat episcopul Hermogen.

4. Conform presupunerii domnului Dihl, care a descoperit documentul la Ekaterinburg, intre lucrurile familiei imperiale, acest jurnal probabil ca ii apartinea domnisoarei Schneider, lector al Curtii imperiale, care, asemenea acesteia, a fost capturata si apoi executata de catre bolsevici.

16 aprilie. Am primit in aceasta dimineata vestea ca voiajul lor pe drumul de fier a decurs bine, insa nu se stie nici unde merg si nici de unde vin.

20 aprilie. Nici o stire vreme de trei zile. Alexei Nikolaevici se simte mai bine, multumim lui Dumnezeu; alaltaieri, s-a ridicat in picioare (dupa cum se cunoaste, tareviciul suferea de hemofilie - n.tr.). De doua ori pe zi, este oficiata slujba in fata altarului de tabara. Ieri am primit Sfintele Sacramente, copiii de asemenea. Seara ne-a parvenit stirea ca ei erau retinuti la Ekaterinburg (telegrama a lui Matveiev). Fara detalii.

22 aprilie. Utreniile si slujba au fost oficiate in salon, in fata altarului; am servit apoi pranzul de Pasti (O.N., T.N, A.N**., Tatiscev, Irina, B.N. Derevenko, eu, Kobilinski, Axuta (adjunctul comandantului) si A. Mich. Bitner). Nici o stire.

23 aprilie.  Serviciul religios la ora 11.00.

24 aprilie. Ne-au parvenit scrisori de la Ekaterinburg. Nabokov si Matveiev au sosit in cursul dupa-amiezii (cu primul vapor) impreuna cu cei 5 tiraliori care ii insotisera.

27 aprilie. Scrisori de la Ekaterinburg. Khoriakhov, presedintele Sovietului local de deputati si-a facut aparitia (am trecut sub dependenta Sovietului).

28 aprilie. Slujba si vecerniile. Khoriakhov a asistat la vecernii.

Mai, 1918.

3 mai. Khoriakhov vine de mai multe ori pe zi; aparent, el se grabeste sa plece. Suntem obligati sa asteptam, din cauza maladiei lui Al(exei - c.tr.) Nik(olaevici - c.tr.), care se restabileste lent. Dar, multumim lui Dumnezeu, in prezent el se simte mai bine. Este a doua zi cand el iese afara din casa.

4 mai. Detasamentul a fost inlocuit de garzile rosii.

**Celelalte trei fiice ale tarului, Olga Nikolaevna, Tatiana Nikolaevna, Anastasia Nikolaevna.