Jocul struţului, tradiția moldovenească de Anul Nou jpeg

Jocul struţului, tradiția moldovenească de Anul Nou

📁 Tradiții și obiceiuri
Autor: Daniel Florin Sava

Una dintre cele mai interesante forme de joc este și „jocul struţului“, care era cândva specific zonei Valea-Seacă. Jocul e surprinzător, dacă ne gândim că struţul este o pasăre exotică, specifică faunei din Australia și din Africa, astfel că mulţi etnografi s-au întrebat (firește!) ce caută struţul pe meleaguri românești.

Un prim studiu în acest sens a fost elaborat de cercetătoarea Emilia Pavel și publicat în revista „Flacăra Iașului“ la data de 6 ianuarie 1968. Spre surprinderea ei, dar și a altor specialiști, cei trei-patru oameni implicaţi în joc, întrebaţi dacă „struţul“ e ceva specific zonei, au răspuns că e un vechi joc bătrânesc. Autoarea prezintă obiceiul pe larg în volumul Jocuri cu măşti. Din alaiul „struţului“ făceau parte, în afară de cel care mânuia masca, patru băieţi care erau îmbrăcaţi în cămăși populare simple. Ei erau încinși cu bârneţe alese, cu motive florale specifice zonei Pașcani.


strut traditie jpg jpeg

Pe cap erau frumos împodobiţi cu coifuri albe din carton, având prinse în mijlocul coifului două sau trei pene de gâscă. Masca avea capul confecţionat din lemn de cireș, iar ciocul lung și ascuţit, care clămpănea în timpul jocului, era vopsit în roșu. Costumaţia era alcătuită dintr-un ţol de cânepă pe care erau cusute pene de curcan sau de gâscă, una lângă alta. Această interesantă mască a struţului e, din păcate, de mult dispărută, doar unii bătrâni ai satului și-o mai amintesc ca pe un obicei de dinainte de război (precum spune Paul Roșca, în vârstă de 92 de ani).

În urma unor ample studii și deplasări pe teren, aceeași cercetătoare a demonstrat că un obicei asemănător struţului din zona Pașcaniului se întâlnea în perioada respectivă și în localităţile Popești, Mădârjac, Sinești- Târgu-Frumos. Emilia Pavel trăgea încă de pe atunci un semnal de alarmă că frumoasele obiceiuri și tradiţii de Anul Nou din Moldova erau în pericol să dispară.

Foto sus: alaiul struţului din comuna Valea Seacă, Paşcani

Acest text este un fragment din articolul "Jocurile de iarnă cu măști din zona Pașcaniului", apărut în numărul 227 al revistei Historia, disponibil în perioada 15 decembrie - 14 ianuarie 2021 la toate punctele de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării), dar și în format digital pe platforma paydemic.com 

Cumpără Acum