Jane Austen, de la „Mândrie și Prejudecată” la butoiul cu bere  jpeg

Jane Austen, de la „Mândrie și Prejudecată” la butoiul cu bere

📁 Istorie culinară
Autor: Mihaela Simina

Ajungem la o rețetă istorică. Rețetă la propriu, în acest caz, aplicată de o doamnă celebră de această dată: scriitoarea Jane Austen.  Jane îi scria astfel surorii sale: „Oricum, în cazul de față, tu ai copii mici, iar eu am un butoi mare, întrucât producem bere din nou”.  

Prin secolul al XVIII-lea și chiar al XIX-lea, apa nu era prea bună pentru consum, iar pentru a preveni îmbolnăvirea, oamenii obișnuiau să o transforme prin fierbere și fermentare într-o băutură mult mai sigură: în bere. Berea nu era doar un bun înlocuitor al apei, ci, pe lângă hidratare, contribuia într-o oarecare măsură și la hrănire, completând cumva mesele nu neapărat cele mai bogate ale populației. Mai mult de atât, având în vedere cantitatea de alcool mică pe care o conținea, berea făcea parte și din meniul copiilor. Cu alte cuvinte, fabricarea berii era o activitate comună în orice gospodărie (din Marea Britanie, căci la acest spațiu ne referim punctual). Fabricanții, surprinzător sau nu, erau femeile, chiar și cele mai renumite, cum este cazul doamnei Jane Austen, pe care a ajutat-o și faptul că a fost crescută în ferma părinților din Hampshire, deci nu era deloc străină de unele întreprinderi casnice.  

Scriitoarea nu făcea numai bere clasică, pe bază de hamei, ci avea și o specialitate preferată, berea pe bază de muguri de pin și melasă, cu aromă dulceagă de citrice și, evident, de pin. Pe deasupra, era și sursă importantă de vitamina C, destul de necesară în iernile lungi din epocă, când nu prea se putea povesti de fructe proaspete.  

Istoria licorilor Jane Austen putea continua oricând cu mied – un soi de băutură, puțin alcoolică, pe bază de miere fermentată cu apă – și cu vin, întrucât scriitoarea era pricepută și la fabricarea acestora. Din păcate, rețeta exactă de bere a lui Jane Austen nu a supraviețuit, dar Centrul Jane Austen a documentat ceva asemănător cu ceea ce producea scriitoarea: 

Ingrediente: 

20 litri de apă 
5 grame de hamei 
½ cană de ghimbir uscat, măcinat 
½ kilogram de crenguțe de pin 
3 litri de melasă 
maia/drojdie dizolvată în ½ cană de apă caldă 


bere jpg jpeg

Modalitatea de preparare: 

Apa, hameiul, ghimbirul și crenguțele de pin se pun la fiert într-un vas mare, până se lasă tot hameiul la fundul vasului.  
Se strecoară totul într-un vas mare de lut, se adaugă melasa și se amestecă.  
După ce s-a răcit, se adaugă maiaua/drojdia.  
Se acoperă și se lasă 48 de ore să se liniștească. 
Se pune în sticle cu capac și se lasă timp de cinci zile la o temperatură de 22ºC, după care este bună de băut. 
Se păstrează în loc răcoros.  

Acest text este un fragment din articolul „Femei prin istorie” apărut în numărul 230 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării) în perioada 15 martie - 15 aprilie 2021, dar și în format digital pe platforma paydemic.com 

Cumpără Acum