Istoricul și diferențele dintre cele mai cunoscute servicii secrete ale lumii jpeg

Istoricul și diferențele dintre cele mai cunoscute servicii secrete ale lumii

📁 Istorie recentă
Autor: Laura Ghitoi

În orice carte, film sau serial care implică spionajul sau securitatea națională din Marea Britanie sau din Statele Unite sunt menționate MI5 și MI6 sau FBI și CIA. Totuși, nu toți pot spune care sunt diferențele dintre cele două organizații. Dar înainte de a afla care sunt deosebirile, este nevoie de o introducere în istoricul celor mai faimoase agenții din cadrul a două dintre superputerile lumii. 

1909 – Primul Birou de Servicii Secrete al Marii Britanii

Cu 5 ani înaintea Primului Război Mondial, Marea Britanie punea la cale Biroul său de Servicii Secrete, reprezentând o singură agenție care să se ocupe de toate pericolele prin care trecea țara. Această organizație reprezenta combinarea biroului de Amiralitate și Biroului de Război și urma să controleze operațiunile secrete ale inteligenței. Biroul de Servicii Secrete se concentra pe planul național, dar și internațional, în mod special pe Guvernul Germaniei Imperiale. Inițial, activitatea era împărțită între echipa navală și armata, ulterior secțiunile fiind atribuite spionajului internațional și național.

Odată cu începerea războiului, secțiunea de spionaj internațional a primit denumirea de MI6 nume provenit de la ”Millitary Intelligence 6” și folosit până în prezent. Totodată, necesitatea de a avea agenții nișate a fost urgentă, astfel încât au luat naștere alte 15 agenții. MI1 se ocupa în timpului războiului de spargerea codurilor, MI4 de hărți și fotografii aeriale, MI7 de propagandă, MI8 de intercepții, MI9 de rezistență și de operațiuni sub acoperire, MI10 de analize tehnice pentru arme, MI11 de securitatea militară, MI12 de ccenzură, MI15 de apărarea aeriană, MI16 de inteligența științifică și MI19 de interogări. În plus, MI2, MI3 și MI15 reprezentau agenții specializate în supravegherea anumitor zone geografice:Rusia și Peninsula Scandinavă, Europa de Est și respectiv, Germania.

Despre MI13 și MI17 nu se știe nimic. Este posibil ca aceste două nume de agenții să fi rămas nefolosite sau să reprezinte cazuri clasificate – cel mai probabil.

După terminarea celor două războaie mondiale, atribuțiile acestor agenții au fost preluate de către singurele două care au rămas:MI5 și MI6.

În prezent, MI6 este în continuare responsabil pentru implicarea internațională a Marii Britanii în aspecte externe alături de inteligența de apărare, în timp ce MI5 reprezintă securitatea domestică. În cazurile speciale, cele două agenții colaborează pentru rezolvarea rapidă a conflictelor.

De cealaltă parte a Atlanticului

Statele Unite ale Americii și-au înființat primul Birou de Investigații în 1908, acesta reprezentând dorința președintelui Theodore Roosevelt de a crea o agenție independentă de Ministerul de Justiție, care de multe ori nu avea destul personal pentru a se ocupa de soluționarea problemelor.

De-a lungul timpului, Biroul de Investigații a fot denumit și Divizia de Investigație, ulterior transformându-se în Biroul Federal de Investigații (Federal Bureau of Investigation – FBI) așa cum îl cunoaștem astăzi. Responsabilitatea principală FBI este securitatea națională, apărând țara de orice posibil atac, precum MI5.

Totuși, FBI nu trebuie confundat cu NSA (National Security Agency). În timp ce FBI se ocupă de protejarea Statelor Unite împotriva atacurilor teroriste sau cibernetice sau de spionaj, NSA supraveghează, descifrează și prelucrează comunicațiile electronice internaționale.

CIA (Central Intelligence Agency) nu are totuși o istorie la fel de lungă precum FBI, fiind o agenție creată în 1947 la cererea președintelui de atunci, Harry Truman. Nevoia de a crea o organizație de inteligență pentru situații externe a luat naștere după atacul neprevăzut asupra Pearl Harbor. Astfel, CIA se ocupă doar de probleme internaționale, precum MI6.

De notat este că nu toate statele au Serviciile Secrete împărțite în două. Printre statele care au o organigramă asemănătoare Marii Britanii sau Statelor Unite se mai numără și:Franța, Coreea de Sud, Australia.