Istoria tulburătoare a tatuajelor creștine din Bosnia și Herțegovina / FOTO jpeg

Istoria tulburătoare a tatuajelor creștine din Bosnia și Herțegovina / FOTO

Tatuajele nu sunt, de obicei, asociate cu creștinismul, desenele pe piele fiind condamnate de Biserică din cele mai vechi timpuri. Însă, paradoxal, în Bosnia și Herțegovina a înflorit timp de mai multe secole o tradiție a tatuajelor cu motive creștine.

Tatuajele au o tradiție îndelungată în vestul Peninsulei Balcanice, acest obicei fiind menționat încă din Antichitate, de Strabon. Tradiția tatuajelor cu motive creștine are înflorit și s-a răspândit în rândul femeilor croate catolice din Bosnia și Herțegovina în Evul Mediu. Istoria tulburătoare a acestui obicei a început după ocupația otomană. 

tatuaje jpg jpeg

Pentru a preveni convertirea forțată a tinerelor fete la Islam, mamele își tatuau fiicele,  încă din copilărie, cu motive creștine, în special cu semnul crucii. Aceste tatuaje erau făcute pe părțile vizibile ale pielii, pe frunte, obraji, mâini sau sub gât.

Tatuajele cu motive creștine au reprezentat formă de rezistență pasivă la agresiunea otomană. Femeile catolice credeau că în acest fel vor preveni convertirea forțată a fetelor. Chiar dacă acest obiectiv nu era îndeplinit, măcar fetele păstrau toată viața pe corp dovada că au fost creștine.

tatuaje 2 jpg jpeg

Istoricul și arheologul croat Ćiro Truhelka a fost primul care a descris această tradiție, la sfârșitul secolului al XIX-lea, și a publicat numeroase ilustrații reprezentând tatuajele femeilor creștine.

tatuaje 3 jpg jpeg

În prezent, mai există puține femei tatuate cu motive creștine în Bosnia și Herțegovina. Această tradiție aproape că a dispărut după cel de-al Doilea Război Mondial, ca urmare eforturilor depuse de autoritățile comuniste din fosta Iugoslavie.