Istoria și evoluția legendarului brand Chanel jpeg

Istoria și evoluția legendarului brand Chanel

Autor: advertorial

Renumitul brand francez Chanel a fost fondat de o femeie fragilă și în același timp puternică - Gabrielle Coco Chanel. Ea a devenit creatorul unei linii cosmetice unice și, de asemenea, și-a inventat propriul stil, care este încă relevant până în prezent. Datorită gustului său rafinat, casa de modă Chanel este foarte populară în toată lumea.

Gabrielle Bonheur (Coco) Chanel s-a născut pe 9 august 1883. După moartea mamei sale, ea a petrecut șase ani în orfelinatul bisericii catolice Abbaye d'Aubazine. Aici Chanel a descoperit arta croitoriei. La vârsta de 18 ani, viitorul couturier a început să activeze într-un mic atelier din zona Parisului. În scopul unui profit suplimentar și doar din pasiune, Gabrielle a făcut parte dintr-un cabaret. Acolo cânta adesea o melodie despre un câine „Cine l-a văzut pe Coco?”. De aici viitoare fondatoare Chanel și-a primit faimosul pseudonim. 

În 1920, Mademoiselle Chanel l-a întâlnit la Biarritz pe Marele Duce Dimitri Pavlovici Romanov. Iar în anul următor a apărut primul și cel mai faimos parfum al ei - „Chanel Nr.5”. La scurt timp după cunoașterea lui Coco, Marele Duce Dimitri a prezentat-o ​​fostului parfumier de curte al familiei Romanov, Ernest Bo, care lucra atunci în calitate de chimist și parfumier în capitala parfumeriei - orașul francez Grasse. Această nouă cunoștință a determinat-o pe Chanel să-și creeze un parfum personalizat. Spre deosebire de compozițiile florale tradiționale, care se bazau pe esențe de flori naturale și se evaporau rapid după deschiderea sticlei, parfumul „Numărul 5” a avut la bază 80 de ingrediente diferite, ceea ce a făcut ca aroma să fie mai stabilă și mai abstractă. Gabrielle a selectat ea însăși compozițiile care i-au plăcut, până când a găsit ceea ce-și dorea - o reflectare a imaginii unei femei „din generația Chanel”. În timpul unuia dintre teste, ea a ales la întâmplare sticluța cu numărul „5” și i-a plăcut foarte mult mirosul, care la scurt timp a devenit extrem de popular datorită compoziției sale neobișnuite. Esența avea la bază o concentrație mare de substanțe sintetice - aldehide, ceea ce era o descoperire pentru atunci. Potrivit legendei, Ernest Bo din pură întâmplare a greșit în dozarea lor, conferind astfel unicitate parfumului pe care l-a ales Chanel. Compoziția în sine este foarte simplă, dar și-n același timp rafinată. 

Aceasta este o scurtă istorie a nașterii celei mai legendare capodopere parfumate. Câteva decenii mai târziu, a fost creată o versiune mai ușoară a parfumului Chanel 5 - compoziția bazată pe formula originală a fost lansată în anul 1986 de parfumierul Chanel Jacques Polge.

Coco Chanel a lăsat în urmă nu doar o moștenire materială - a devenit o legendă și un simbol al unei întregi epoci.