Istoria papanașilor – cât de românești sunt și ce variante mai cunoștem? jpeg

Istoria papanașilor – cât de românești sunt și ce variante mai cunoștem?

📁 Istorie culinară
Autor: turismistoric.ro

Papanașii sunt un desert pe care mulți îl asociază cu România. Totuși nu este chiar așa. Ce am adus noi acestui desert pare a fi doar forma de gătire … prăjirea.

Papanașii sunt un fel de desert realizat din brânză dulce de vaci, ouă, făină, griș, pesmet și zahăr. În mod normal sunt serviți cu smântână și dulceață sau gem, dar se servesc și presărați cu zahăr. 

Papanașii sunt un desert tradițional. Este posibil ca acest cuvânt să provină din latinescul papa, care înseamnă (printre altele) „mâncare de copii”. 

Aceste gogoşi delicioase au o legendă amuzantă care vine tocmai din … Danemarca. Un căpitan de vas, încercând să strunească cârma în timp ce mânca o gogoaşă, probabil luat prin surpindere de valurile puternice, a înfipt desertul într-una din spiţele cârmei ca să îşi poată folosi ambele braţe şi a salvat generaţii întregi de gospodine de la coacerea miezului problematic. 

Se pare că papanașii moldovenești își au rădăcinile în gomboțul cu brânză din Austria și Ungaria. Forma prăjită apare în zona Bucovinei. Papanaşii fierţi sunt prezenți și azi în țările urmașe ale Imperiului Austro-Ungar, dar și în regiunile românești care odinioară au făcut parte din acest conglomerat de popoare. Spre exemplu ardelenii, deși au dat și varianta prăjită a papanașilor, când vorbesc de papanași se referă clar la cei fierți, din compoziție de brânză de vaci si gris, aromati cu coaja de lămâie și vanilie. 

Click aici pentru continuarea