Istoria implantului dentar   de la dinții din fildeș la cei din titan jpeg

Istoria implantului dentar - de la dinții din fildeș la cei din titan

Autor: advertorial

Dantura este cartea noastră de vizită, iar oamenii au fost mereu preocupați de aspectul zâmbetului. Implanturile dentare au devenit soluții de bază pentru înlocuirea dinților lipsă, iar tehnicile moderne aduc constant îmbunătățiri întregii proceduri. Implantul nu este însă un concept nou, ci datează încă din antichitate, așa cum au arătat numeroase descoperiri realizate de-a lungul timpului.

Evoluția implanturilor dentare este una remarcabilă, de la dinții din fildeș și până la dinții din titan. Faptul că tehnologia s-a dezvoltat foarte mult, iar odată cu aceasta și domeniul stomatologic, înseamnă că astăzi ne putem bucura chiar de tratamente lipsite de durere. Așa cum ne explică Dr. Ionuț Leahu, implanturile dentare sunt cele mai sigure soluții, în ziua de azi, atunci dorim înlocuirea unuia sau a mai multor dinți. Implantul dentar asigură atât funcționalitate, cât și estetică, mai ales că arată și se simte la fel ca dintele natural. 

Implanturile dentare în Antichitate

Încă din cele mai vechi timpuri au existat oameni care au încercat să înlocuiască dinții lipsă prin transplantare sau implantare. Descoperirile antropologice din Europa și America Centrală au arătat că în antichitate era prezentă o varietate de „implanturi dentare”, din care făceau parte: dinți umani, animali sau chiar bucăți de fildeș. 

Primul om care a venit cu ideea de transplant dentar a fost Alabucasim. În jurul anului 1100, el a introdus noțiunile de transplantare și retrasplantare dentară, ca metode de înlocuire a dinților lipsă. Această procedură a fost des practicată de nobilii din Anglia și Franța în secolul XVIII, iar donatorii erau tineri care proveneau din familii sărace. Însă, metoda lui Alabucasim a fost destul de criticată, deoarece șansele de eșec erau ridicate. Odată cu dezvoltarea științelor naturale s-au încercat diferite moduri prin care dinții pierduți puteau fi înlocuiți. De pildă cu aur, fildeș sau porțelan.

La începutul anului 1937, Strock a adus un impuls nou în domeniul chirurgiei implantare și a inventat aliajul cobalt-crom-molibden, denumit Vitallium. Cercetătorul a publicat rezultatele fizice ale acestui tip de implant și a testat diferite moduri prin care acest material ce se fixează în os să fie compatibil cu țesuturile orale. Timp de 15 ani, Strock a avut succes în inserarea rădăcinii artificiale Vitallium la nivelul osului și în înlocuirea dintelui prin aplicarea unei coroane ceramice. 

În anul 1952, Branemark a realizat implantul cu filet, alcătuit din titan pur. Acesta a dus implanturile dentare la un alt nivel și a introdus termenul de osteointegrare (o legatură directă, structurală și funcțională între os și suprafața unui implant dentar). În umătorii 14 ani, Branemark a publicat numeroase cercetări și studii clinice referitoare la implanturile dentare, iar în anul 1978 a făcut un parteneriat cu o firmă suedeză pentru dezvoltarea și comercializarea acestora. Conform National Library of Medicine, datorită medicului suedez Branemark astăzi folosim aliajul de titan ca material compatibil al implantului.

Așadar, în următoarele două decenii, tehnologia a îmbunătățit procesul implantului cu filet. Modificările titanului s-au dovedit a fi benefice pentru scurtarea timpului de vindecare. 

Implanturile dentare în zilele noastre

De la mijlocul secolului XX, implantarea dentară a atins un stadiu nou:

    Protezele din titan au început să fie implantate în os printr-o construcție de tip șurub;

    A crescut rezistența implantului cu ajutorul aliajelor de titan;

    S-au inventat diferite modele pentru implantare, în diferite părți ale osului mandibular sau maxilar.

Astăzi, implanturile dentare sunt considerate cea mai sigură soluție de înlocuire a dinților lipsă. Aliajul de titan din care sunt realizate implanturile nu este magnetizabil și protejează dinții sănătoși. Înlocuirea dintelui lipsă nu afectează dinții vecini și te ajută să ai o masticație cât mai bună. Indiferent de vârstă, atunci când pierzi un dinte natural este recomandat să alegi procedura cu implant dentar, deoarece te ajută să mănânci, să vorbești corect și să zâmbești cu drag oriunde te-ai afla. 

Datorită tehnologiei de ultimă generație, implanturile dentare au o durată de viață foarte lungă. Este însă vital să fie respectate indicațiile medicului stomatolog. Intervenția cu implant dentar este complet nedureroasă, deoarece se face cu anestezie. Procedura de inserare a implantului dentar este un tratament benefic atât organismului, cât și a întregii danturi.

De asemenea, igiena orală corectă este foarte importantă atunci când avem implanturi dentare. Periajul dentar de două ori pe zi, dimineața și seara, folosirea apei de gură imediat după periaj sunt lucruri pe care trebuie să le incluzi în rutina ta.

Indiferent dacă ai sau nu implanturi dentare, igiena orală trebuie să fie păstrată cât mai bine, pentru ca pe viitor să evităm afecțiunile dentare.