Istoria exploatării petrolului în România jpeg

Istoria exploatării petrolului în România

📁 Istoria Presei
Autor: Redacția

Veacul al XIX-lea a adus cu sine o mulțime de prefaceri în spațiul românesc: fondarea statului român modern, obținerea independenței, înființarea primelor întreprinderi cu sprijinul capitalului străin și încercarea de sincronizare culturală cu Occidentul european. În același timp, pentru prima dată în istorie, însemnatele resurse economice ale țării au început să fie exploatate la scară largă, fapt ce a generat interesul Occidentului pentru acest spațiu, dar și o oarecare prosperitate locală.

Așa se face că spre finalul secolului al XIX-lea și în primele decenii ale celui de-al XX-lea, grâul, lemnul, sarea și petrolul au început să ia calea marilor centre europene și să aducă în schimb venituri care au susținut procesul de construire a instituțiilor statului, în principal a administrației, armatei și a sistemului de educație. Dintre multele resurse naturale pe care România le-a avut și le are, niciuna nu a generat deopotrivă atât de multă prosperitate, dar și distrugeri, așa cum a generat petrolul. Poate și de aceea istoricul francez René Sédillot a afirmat cândva că petrolul are două fețe – una prietenoasă și una amenințătoare.

Industria petrolieră din România a fost și este o parte semnificativă a economiei românești, cu toate că în prezent relevanța ei în plan global ca producător este mică în raport cu poziția fruntașă ocupată la începutul secolului al XX-lea în rândul producătorilor și exportatorilor mondiali de petrol. Cu toate acestea, istoria petrolului în România este un prilej de mândrie națională, grație premierelor mondiale care au avut loc în spațiul românesc.

România va rămâne în istoria mondială a acestei ramuri a economiei cu onorantul atribut de a se fi numărat printre pionierii domeniului. Istoria exploatării petrolului în România este una fascinantă. Cu multe povești frumoase și inedite, dar și cu multe drame. Vă invităm să le descoperiți în revista „Historia Special”, disponibilă din 30 martie la toate punctele de difuzare a presei și online pe paydemic.com.

Historia special 30 jpg jpeg