Istoria Concertului Regal caritabil, aflat la a douăsprezecea ediție jpeg

Istoria Concertului Regal caritabil, aflat la a douăsprezecea ediție

📁 Monarhia în România
Autor: Ioana Petrea

“Nu e de ajuns ca o țară să dea talente; ea trebuie să știe a le ține vii.” (Nicolae Iorga) . Urmând tradiția începută de Carol I și de Regina Elisabeta prin fundațiile regale, continuată apoi de Regina Maria și Carol II, Fundația Regală a României și-a asumat misiunea de a sprijini și promova talentul tinerilor artiști români. 

De-a lungul timpului, Fundația Regală Margareta a României s-a implicat în numeroase proiecte sociale, culturale şi de susținere a educației şi talentului artistic. Concertul Regal Caritabil este organizat anual, începând din 2008, în ziua de 25 octombrie, de către Fundația Regală Margareta României, in beneficiul programului național Tinere Talente. 

Serile de gală s-au bucurat în fiecare an de o prezență remarcabilă: peste 800 de invitați, membri ai Familiilor Regale, membri ai Corpului Diplomatic, demnitari români, personalități de cultură și din mediul de afaceri, sponsori și susținători ai Fundației, dar și de o mediatizare de succes către un public de 5 milioane de persoane prin tv și radio . 

În mod tradițional, timp de zece ani, 2008 – 2017, Concertul Regal Caritabil a avut loc pe 25 octombrie, în ziua de naștere a Regelui Mihai I al României, fondator al Fundației Regale Margareta a României alături de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române.  

Fiecare ediție a concertului aniversar a adus pe scena Ateneului Român cei mai valoroși muzicieni ai momentului și mari orchestre, în susținerea tinerilor artiști români. Ateneul Român ca gazdă a evenimentului, TVR în calitate de co-producător și Radio România ca partener media au contribuit la organizarea exemplară a serii de gală. S-au alăturat acestui prestigios eveniment pianistul Dan Grigore (2008), Orchestra de Cameră Radio și dirijorul Cristian Mandeal (2009), soprana Nelly Miricioiu, baritonul Yuriy Tsiple şi dirijorul Horia Andreescu (2010), violonistul Remus Azoiței, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu" şi dirijorul Christian Badea (2011), violonistul Alexandru Tomescu, Ansamblul Stradivarius și dirijorul Gabriel Bebeşelea (2012), violonistul Giuliano Carmignola și Ansamblul Stravaganza (2013), pianista Alexandra Dariescu, Orchestra Fundaţiei Regale Margareta a României și dirijorul Tiberiu Soare (2014), tenorul Teodor Ilincăi (2015), violonistul Roman Kim (2016), violonista Anna Tifu, pianistul Mihai Diaconescu și dirijorul Constantin Adrian Grigore (2018). 

  Concertul de gală din 2011, în prezența Regelui Mihai I și a multor reprezentanți ai familiilor regale europene, a însemnat un moment de referință din istoria acestui prestigios eveniment. Un concert triumfal și momente de maximă emoție, la împlinirea vârstei de 90 de ani de către Regele Mihai I! Repertoriul dedicat aniversării Regelui și interpretarea de excepție a violonistului Remus Azoiței, Orchestrei Simfonică a Filarmonicii „George Enescu" dirijată de Christian Badea au încântat publicul și criticii muzicali. 

Fiind unul dintre cele mai longevive și de succes evenimente de strângere de fonduri din România, Concertul Regal a mobilizat fonduri , strânse din sponsorizări și donații, de peste peste 1.500.000 de euro. Între companiile care au avut o contribuție substanțială și constantă la acest proiect cultural se numără BRD Groupe Société Générale, Kaufland România, ISS Facility Services, Fundația Vodafone România și Fundația Groupe Renault România.  

Fondurile strânse din sponsorizări și donații la Concertul Regal au dezvoltat programul naţional Tinere Talente și a asigurat României valorificarea unor talente reale, care altfel ar fi pierdute pentru muzica și arta mondială. Programul Tinere Talente asigură burse, mentori și promovarea tinerilor artiști și este astăzi recunoscut ca Cel mai bun program de Artă și Cultură din România, laureat la Gala Societății Civile.  

Bursa Tinere Talente a reprezentat o rampă de lansare pentru mulți tineri talentați, care astăzi sunt valoroși ambasadori culturali ai României. Au fost acordate peste 300 de burse artiștilor aflați la început de drum, care provin din familii cu venituri modeste, iar cu sprijinul mentorilor și a promovării susținute, aceștia au reușit performanțe extraordinare pe plan național și internațional. Violoncelistul Andrei Ioniță, pianistul Mihai Ritivoiu și compozitorul Sebastian Androne sunt trei dintre foștii bursieri ai Fundației Regale Margareta a României, laureați la prestigioase concursuri internaționale și aplaudați astăzi pe mari scene ale lumii. 

Pe 25 octombrie 2019, ediția a douăsprezecea a Concertului Regal celebrează talentul artistic, printr-o seară de gală oferită de muzicieni de renume international, în prezența Familei Regale a României. Soprana Cellia Costea și tenorul Teodor Ilincăi, acompaniați de Orchestra Română de Tineret, dirijată de Gabriel Bebeșelea aduc pe scena Ateneului Român un spectacol de operă italiană. Expoziția de arte vizuale a bursierilor artiși vizuali, obiectele caritabile în ediție limitată care susțin donațiile și filmul Tinere Talente sunt doar sunt doar câteva dintre momentele serii de gală organizate de Fundația Regală Margareta a României.

  Participarea la eveniment este rezervată invitaților, susținători ai programelor Fundației.  O serie limitată de bilete este disponibilă pentru public, pe www.frmr.ro/concert-regal/.