Istoria aparatelor de aer conditionat jpeg

Istoria aparatelor de aer conditionat

Autor: advertorial

Confortul de care beneficiem in zilele noastre cand vara, la temperaturi ridicate, pornim aparatul de aer conditionat si aerul se raceste pana la o temperatura placuta, nu a fost dintotdeaua asa usor atins. Aparatele de aer conditionat au aparut dintr-o nevoie mai practica decat comfortul termic. Iata mai jos, o scurta incursiune in istoria sistemelor de climatizare.

In Egiptul antic camerele erau racite cu niste ventialtoare mici facute din trestie care erau stropite cu apa si rotite manual. Era o forma rudimentare de a raci incaperile palatelor in verile toride din Egipt. Alte modalitati de a raci camera erau demontarea zidurilor formate in jurul palatelor si ducerea lor seara la rau pentru a le raci. Fiind blocuri mari de piatra erau carate de sclavi inapoi pana la rasarit si inconjurau palatul si mentiuneau o atmosfera racoroasa.

Un sistem mai avansat l-au inventat romanii. In imperiul roman deja asezarile evoluasera extrem de mult. Orasele romane aveau sistem mai complexe de apa iar pentru racire casele aveau conducte in pereti. Rolul acestor conducte care erau umplute cu apa rece era sa mentina peretii la o temperatura joasa si deci sa faca atmosfera mai placuta.

Primul aparat de aer conditionat a pornit de la o nevoie de baza de a stopa umezeala din tipografii. De la aerul foarte rece, in pereti se infiltra apa iar atmosfera era una umeda. Pentru un mediu cum este cel al tipografiilor, lucrul acesta este extrem de daunator. Hartia folosita la tiparit se deterioreaza iar intreg procesul are de suferit.

Pentru a rezolva aceasta neplacere, Willis Carrier a inventat in 1902 un sistem de ventilatie cu un format spiralat. Aerul aspirat si ventilat era transmis inapoi in incapere de aparat pentru a raci sau incalzi aerul, dupa caz. Datorita acestei inventii, Willis Carrier a fost numit ‚‚tatal aerului conditionat’’.

Dar sintagma de aer conditionat nu ii apartine inginerului invetator ci unui alt inginer pe nume Stuart Cramer.

Intrucat sistemul de ventilare a fost unul eficient, la cativa ani de la inventarea lui, in anul 1915 a fost pornita productia de aparate de aer conditionat. La inceputurile sale scopul era producerea pentru mediul industrial.

Primele aparate de aer conditionat pentru intrebuintare domestica au fost produse 1928. Inginerul Willis Carrier a observat potentialul produsului si pentru utilizare casnica si a creat modele si pentru acest scop.

Mai mult decat atat, intrucat potentialul era atat de mare Willis Carrier a dezvoltat un lant de distribuitori si de clienti. Succesul acestor instalatii era remarcabil atat in Europa cat si in Asia.

Succesul acestor investii atat pentru domeniul industrial cat si casnic a fost atat de mare incat firma infiintata in 1915 a luat amploare, si-a extins activitatea iar in 1998, Carrier a fost inclus in lista revistei Times, ‚‚100 cei mai influenti oameni ai secolului XX’’. Corpoaratia Carrier isi continua activitatea si astazi.