«Isprăvile» rușilor în Bucovina, în Primul Război Mondial  jpeg

«Isprăvile» rușilor în Bucovina, în Primul Război Mondial

📁 Primul Război Mondial
Autor: Redacția

În 1914, rușii intră în Bucovina, iar comportamentul lor a fost cu adevărat inuman, după cum reiese din relatările locuitorilor. În Rădăuți, imediat după ce au intrat în oraș, rușii s-au dedat la o buzunărire în bloc a tuturor cetățenilor, care au fost prădați de tot ce aveau de preț asupra lor: ceasuri, inele sau bani. 

După aceea au dat năvală în case, unde, locuitorii erau somați să pună pungile cu bani pe masă și să deschidă dulapurile, pentru a ușura treaba invadatorilor. Soția avocatului Hotincean a fost lovită și amenințată cu baioneta, până când a „predat” 4.000 de coroane.

La Storojineț au dat foc caselor unor țărani precum și atelierului de împletit și au jefuit vitele și nutrețul. Ajutorul de primar, Paraico, a fost spânzurat, pentru că protestase împotriva abuzurilor, la fel și cetățeanul Zellermayer, care a fost înjunghiat cu baionetele de opt soldați.

La Cernăuți, Mitropolitul a fost nevoit să dea ca amanet cârja și odăjdiile, în timp ce locuința i-a fost transformată în spital de boli venerice. Asupra reședinței Mitropolitane s-a tras cu tunul; magazinele și prăvăliile de pe strada principală au fost devastate și lucrurile încărcate în căruțe și transportate peste graniță.