Inovații tehnologice în Primul Război Mondial jpeg

Inovații tehnologice în Primul Război Mondial

📁 Primul Război Mondial
Autor: Redacția

Primului Război Mondial a reprezentat o etapă nouă în istoria militară a lumii datorită introducerii tehnologiilor noi care au schimbat tehnica de război. De la tancuri la mitraliere, la comunicații radio și avioane, de la înființarea unor bănci de sânge la introducerea șervețelelor sanitare, acest război a fost un pod de legătură între revoluția industrială a secolului al XIX-lea și epoca modernă a secolului XX. Care sunt câteva din inovațiile – bune sau rele – care s-au remarcat în războiul din 1914-1918?

Comunicațiile moderne: Radioul

radio 0 jpg jpeg

Radioul fără fir a fost folosit pentru prima dată în război în comanda armatelor și navelor, dar pe câmpul de luptă era nevoie de 12 oameni să care unitățile de radio portabile. Astfel, pe front comandanții foloseau alergători, câini, porumbei sau semnale luminoase pentru a transmite informațiile, în timp ce navele foloseau steaguri și lumini de semnalizare pentru a comunica atunci când rețelele de radio erau supraaglomerate.

Medicina militară

3 ww1 tech medicine jpg jpeg

Primul Război Mondial a fost primul conflict în care luptele au omorât mai mulți oameni decât bolile. Acesta a fost rezultatul unei igiene mai bune în taberele soldaților (inclusiv a băilor), a apei mai curate și a obiceiului de a dezinfecta periodic hainele. De asemenea, în timpul războiului au apărut băncile de sânge, astfel că mulți soldați au putut fi salvați datorită transfuziilor. Apoi, șervețelele sanitare de unică folosință au fost folosite pentru prima dată de asistentele franceze pentru a opri sângerările.

Instrumente ale morții

4 ww1 tech machine guns jpg jpeg

Câteva din inovațiile introduse în timpul războiului au dus un număr mult mai mare de victime. Astfel, introducerea armelor chimice, a iperitei (așa-zisul gaz muștar), clorului și fosgenului a făcut ca 1.3 milioane de soldați să fie desfigurați din cauza arsurilor. Gazul toxic a fost folosit atât de germani, cât și de francezi, italieni, americani și britanici. În plus, foarte mulți soldați au murit din cauza introducerii mitralierei.

Aviația militară

5 ww1 tech air power jpg jpeg

Avionul, această importantă invenție a secolului XX, a fost folosit pentru prima dată într-un război în conflictul italo-libian din 1911, însă abia în timpul Marelui Război putem vorbi cu adevărat de o forță aviatică. La început, avioanele au fost folosite mai mult în misiuni de recunoaștere, dar luptele dintre aviatori au căpătăt treptat teren și, deși nu au decis soarta bătăliilor, victoriile au fost importante pentru ridicarea moralului soldaților.  Inovațiile în aviație din timpul războiului au făcut ca, în perioada interbelică, să poată fi dezvoltată cu succes o aviație comercială.

Submarinul

6 ww1 tech u boats jpg jpeg

Vehiculele armate subacvatice datează din secolul al XIX-lea, însă abia în timpul războiului Aliații și Puterile Centrale au dezvoltat submarinele moderne care puteau lansa torpile pentru scufundarea navelor. Regulile de luptă (avertizarea navelor comerciale înaintea unui atac) au fost ignorate de flota germană, care a inițiat un război submarin total, scufundând numeroase vase comerciale sau civile.

Sursa:http://news.discovery.com/history