Autor 5379 vizualizări


Cu toate că nu putem susţine că Thomas Jefferson a adus îngheţata în Statele Unite ale Americii, putem confirma că de la el a rămas prima reţetă a acestui delicios desert scrisă vreodată de un american. De asemenea, el a popularizat îngheţata oferind-o aproape mereu invitaţilor săi la Casa Albă. Celebra reţetă a rămas în arhivele Library of Congress.


Se pare că reţeta datează din perioada în care preşedintele american se afla în vizită în Franţa, 1784-1789. Aşa că, dacă nu o încercase până atunci, Jefferson s-a îndrăgostit de acest desert în acea vizită, devenind un preparat realizat zilnic în bucătăria sa. Îngheţata s-a răspândit în timpul mandatului său, existând nu mai puţin de şase referiri ale servirii acesteia la Casa Albă în perioada 1801-1809. Congresmanul Manasseh Cutler, din Massachusetts, scria în 1802: „O îngheţată foarte bună, crusta uscată în întregime, sfârâmată în fulgi subţiri”. Samuel Latham Mitchill nota: „bulgări din material îngheţat încorporat în foietaj cald, prezintă un contrast curios, ca şi cum îngheţata a fost scoasă din cuptor”.


Conform istoricului culinar Karen Hess, prima reţetă de îngheţată din America a apărut în cartea lui Richard Briggs „Noua artă a gătitului”, în anul 1792.  

Reţeta preşedintelui american Thomas Jefferson:
Două sticle de cremă bună
Şase gălbenuşuri de ouă
Două kilograme de zahăr
Amestecă gălbenuşurile cu zahărul.
Pune crema la fiert într-o caserolă, nu înainte de a adăuga un baton de vanilie.
Când începe să fiarbă, puneţi amestecul de gălbenuş şi zahăr şi amestecaţi bine.
Când se apropie iar de fierbere, luaţi de pe foc şi acoperiţi cu un prosop.
 Puneţi compoziţia în Sabottier (recipient francez special conceput pentru îngheţată).
Aşezaţi-l în gheaţă cel puţin o oră înainte de a fi servită.
Puneţi în gheaţă un pumn de sare.
Deschideţi din când în când Sabottierul pentru a detaşa gheaţa.
Când este bine întărit, amestecaţi cu o spatulă.
Puneţi în forme, presând bine pe genunchi.