„În România, e permisă doar presa liberă  Cealaltă e interzisă “ Despre cenzura în comunism, la Adevărul Live, de la 11 00 jpeg

„În România, e permisă doar presa liberă. Cealaltă e interzisă.“ Despre cenzura în comunism, la Adevărul Live, de la 11.00

📁 Comunismul in România
Autor: Laurenţiu Ungureanu

Cenzura comunistă a omorât orice manifestare a spiritului liber. A distrus presa şi a suprimat cultura, a suprimat ziarişti şi a distrus oameni de cultură. Despre diktatul propagandei în România şi despre călăii cuvântului liber vorbim joi, de la 11.00, la Adevărul Live. Invitat special:istoricul Liliana Corobca.

Anul 1968. Din rubrica „Fapt divers“ a ziarului „Scânteia“ este eliminată o ştire care reia un incident în care patru copii s-au aflat la un pas de a muri arşi de vii într-o noapte, în timpul unui incendiu, dacă vecinii nu ar fi intervenit la timp. Când a izbucnit focul, copiii se aflau singuri în casă deoarece tatăl bolnav era internat în spital, iar mama la serviciu, în tura de noapte. Faptul că mama nu era alături de copiii săi (pentru că, repetăm, muncea în tura de noapte) a fost considerată o informaţie nepotrivită „din cauza implicaţiilor sociale“.

14 mai 1983. Prima pagină a ziarului „România Liberă“. În primul alineat al articolului de fond, este scris „tovarăul Nicolae Ceauşescu“, în loc de „tovarăşul Ceauşescu“. Echipa de corectori de serviciu din ziua respectivă a fost audiată.

Tot în anii '80, filmul documentar despre Maria Tănase a rămas cu 7 minute din 45, pentru că prezenta o lume care treptat dispărea – o lume elegantă.

„În comunism, e permisă doar presa liberă. Cealaltă e interzisă“, spunea, cu cinism, scriitorul rus Mihail Volpin. Acestea sunt câteva exemple, ridicole, aleatorii, ale modului de lucru ale instituţiilor de cenzură din comunism – de la anchetarea unor greşeli de tipar până la controlul fiecărui cuvânt şi imagine oferite publicului. Radiera PCR a încercat să şteargă nu doar cuvintele, dar şi conştiinţa românilor. Adesea, mecanismele cenzurii se limitau la acest ridicol aleatoriu. Şi alteori mai scoteau capul câteva „şopârle“.

Orişicât, partidul a încercat să confişte, să cumpere prin teroare şi să omoare prin elucidare, tot ce-a fost incomod pentu sistem. Despre cenzura în comunism şi despre „vasta şi glorioasa moştenire culturală“ pe care comunismul a lăsat-o României, despre luptători, despre „rezistenţi prin cultură“ şi despre artişti de curte vorbim joi, de la 11.00, la Adevărul Live, cu istoricul Liliana Corobca, autoarea volumelor „Instituţia cenzurii comuniste în România“.