Imagini rare de la marile inundaţii din mai 1970  Efectele devastatoare ale catastrofei jpeg

Imagini rare de la marile inundaţii din mai 1970. Efectele devastatoare ale catastrofei

📁 Comunismul in România
Autor: Daniel Guţă

Un album cu fotografii rare de la inundaţiile din mai 1970 a fost expus, în premieră. la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Cele mai devastatoare inundaţii din România ultimului secol au avut loc în primăvara anului 1970 şi au afectat peste 1.500 de localităţi din România şi peste un milion de hectare de pământ.

GALERIE FOTO 

Inundaţile au fost cauzate de topirea bruscă a zăpezilor şi de zecile de ore de ploi abundente necontenite din luna mai, care au dus la creşterea debitelelor marilor râuri de pe teritoriul ţării. Someşul, Târnavele şi Mureşul au ieşit din matcă şi au cauzat pagube mari în Translvania, cele mai afectate fiind judeţele Satu Mare, Maramureş, Alba, Bihor, Sibiu, Hunedoara şi Bistriţa Năsăud. În 14 mai 1970, apele revărsate ale Someşului au acoperit aproape jumătate din Satu Mare, după ce un dig din vecinătatea oraşului s-a rupt. Au murit 56 de oameni şi peste 20.000 de animale, iar pagubele economice au fost uriaşe. 

Inundaţiile au creat pagube uriaşe şi în judeţul Hunedoara, unde apele Mureşului şi ale Streiului s-au revărsat şi au acoperit localităţile din zonă. Un album de fotografii intitulat „Exodul apelor. Judeţul Hunedoara. Mai 1970” se află în colecţia Bibliotecii documentare a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. El a fost prezentat ca „exponatul lunii mai” de muzeu, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la marile inundaţii din mai 1970, o catastrofă care a afectat mai multe regiuni din România. 

646x404 (1) jpg jpeg

„Acest album nu a mai fost valorificat până în prezent. Impresionant ca dimensiuni (49,5 / 35 cm), albumul are două pagini de text redactat pe două coloane şi 66 de file cu fotografii amplasate doar pe avers, la care se adaugă foile intermediare. Pe fiecare filă sunt lipite trei sau patru fotografii care redau aspecte din timpul inundaţiilor provocate în special de râul Mureş, pornind de la Homorod şi Geoagiu, până la Ilia şi Dobra”, a informat dr. Daniel I. Iancu, cercetător ştiinţific III, în cadrul Secţiei de Istorie şi Artă, al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva. 

Cele mai multe imagini au fost realizate în zona Deva – Simeria, dar există unele şi de pe valea Streiului. În total, sunt 208 instantanee de dimensiunile 17,5 / 11 cm. Albumul-document este esenţial şi din punctul de vedere al istoriei localităţilor fotografiate: se pot identifica căi de acces astăzi dispărute, clădiri demolate cu zeci de ani în urmă, iar remodelarea localităţilor urbane sau rurale este evidentă, informează reprezentantul muzeului din Deva. 

Potrivit cercetătorului Daniel Iancu, „Exodul apelor” prezintă realitatea anului 1970, „ultimul an al cincinalului 1966-1970, în care oamenii muncii de la oraşe şi sate depuneau eforturi sporite pentru îndeplinirea exemplară a programului elaborat de partid”. Aceasta este exprimarea din primul paragraf al textului introductiv. 

„Începând din satul natal al „Şoimului din Binţinţi” şi pînă la Zam, Mureşul, rîul acesta domol, s-a transformat într-o învălmăşeală de ape, care s-au năpustit sălbatic peste aşezările omeneşti. Şi-au părăsit apoi albia şi alte rîuri şi văi din Ţara Zarandului, din Valea Jiului şi din Ţinutul Pădurenilor. Pîraie ale căror debite de apă erau altădată neînsemante, care secaseră sau puteau fi trecute cu pasul au provocat adevărate ravagii… În după-amiaza zilei de 13 mai a început dezastrul. De la Aurel Vlaicu până la Zam populaţia, animalele şi bunurile materiale au fost evacuate din zonele sensibile. A doua zi, unda de viitură a depăşit cota de pericol, după care, „cu o iuţeală fantastică”, în 15 mai nivelul maxim a fost atins. Sunt inundate complet localităţile Gelmar, Folt, Săuleşti, Ilia, Stretea şi în proporţii apreciabile Deva, Mintia, Aurel Vlaicu, Pricaz, Uroi, Şoimuş, Hărău, Simeria, Turdaş, Brănişca, Brîznic, Dobra, Tisa, Sălciva şi Pojaga. Au fost 45 de localităţi calamitate, dintre care 5 acoperite în întregime, peste 3000 de case inundate, dintre care 200 distruse complet şi 1800 avariate”, se arată în descrierea din album. Textul introductiv se încheie cu proverbul „Apa trece, pietrele rămân”.