Homosexuali faimoși   poveștile din spatele unor opere celebre jpeg

Homosexuali faimoși - poveștile din spatele unor opere celebre

Fiind una dintre cele principalele trei categorii de orientări sexuale, homosexualitatea, așa cum este văzută în perioada contemporană, se caracterizează prin lipsa de inhibiții. Din punct de vedere social, acceptarea relațiilor dintre persoanele de același sex a trecut prin diverse faze de-a lungul timpului, fiind atât condamnate, cât și admirate.

Homosexualitate și filosofie

Despre cunoscutul discipol al lui Socrate, Platon, este știut faptul că era unul dintre homosexualii activi ai Antichității. Acesta a avut numeroși amanți în perioada tinereții. „Symposium”, una dintre lucrările lui Platon, conține multe exemple de relații homosexuale pe care autorul le utilizează pentru a ilustra noțiunea de iubire.

Homosexualitatea este considerată rușinoasă de barbarii care trăiesc sub guvernări despotice, așa cum și filosofia este privită ca un lucru rușinos pentru că, se pare, nu este în interesul acelor monarhi ca asemenea idei mărețe să încolțească în mințile supușilor lor” – Platon.

Secretele din spatele lui „David” și  ale „Mona Lisei”

Deși a avut o viață dedicată artei, în cazul celebrului sculptor Michelangelo, numărul mare de opere care întruchipează nuduri masculine au determinat publicul să creadă că acesta a fost homosexual. Michelangelo nu a afirmat niciodată că a avut o relație cu o persoană de același sex. Gherardo Perini sau Tommaso dei Cavalieri sunt două dintre numele cunoscute ale bărbaților despre care se crede că sculptorul ar fi întreținut relații sexuale. Statuia lui David este principala operă care a trezit suspiciuni în legătură cu orientarea sexuală a lui Michelangelo.

Un alt homosexual celebru a fost pictorul și sculptorul Leonardo da Vinci. Despre acesta este cunoscut faptul că a fost arestat deoarece a întreținut relații sexuale cu o persoană de același sex în vârstă de 17 ani. Artistul a fost eliberat două luni mai târziu deoarece nu au existat martori1.

Mona Lisa jpg jpeg

În ciuda faptului că există foarte puține dovezi care să ateste orientarea sexuală a pictorului, despre Mona Lisa se spune că reprezintă autoportretul lui Leonardo da Vinci.

Homosexualitate și literatură

Hans Christian Andersen (foto), cunoscut pentru cele peste 100 de poveşti pentru copii scrise pe parcursul vieții sale, este și el unul dintre cei mai faimoși homosexuali ai istoriei. Discuțiile din spațiul academic despre orientarea sexuală a scriitorului au început în anul 1901 cu lucrarea ”Hans Christian Andersen: Probe ale homosexualității lui” a lui Carl Albert Hansen Fahlberg.

Constantin Hansen 1836   HC Andersen jpg jpeg

Multe dintre poveștile scrise de Andersen au fost interpretate ca fiind dovezi ale sentimentelor pe care acestea le avea pentru bărbați. Unul dintre exemple este povestea intitulată Mica sirenă despre care se afirmă faptul că îi este dedicată lui Edvard Collin, un tânăr căruia Hans Christian Andersen i-a declarat dragostea. În scrierile sale dedicate lui Edvard Collin, scriitorul danez spunea „Te doresc ca și cum ai fi o frumoasă fată din Calibria”. (2) Ultima relație a lui Andersen înainte de a muri a fost cu Marele Duce ereditar de la Weimar cu care a corespondat până în ultima clipă de viață.

Blamate sau încurajate, relațiile homosexuale au rămas prezente de-a lungul timpului și au influențat creațiile marilor pictori, sculptori sau scriitori. Astăzi, subiectele legate de homosexualitate nu sunt des abordate în spațiul public, fiind în cele mai multe cazuri ignorate deoarece acestea încă mai creează controverse.

Note:

1. https://www.newyorker.com/magazine/2017/10/16/the-secret-lives-of-leonardo-da-vinci

2. http://rictornorton.co.uk/andersen.htm