Hitler: "Dacă le dau arme românilor, oricum nu știu să le folosească!" jpeg

Hitler: "Dacă le dau arme românilor, oricum nu știu să le folosească!"

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Carmen Șerban

În cele peste 5000 de discursuri fulminante, Adolf Hitler și-a fermecat audiența cu o voce antrenată îndelung pentru a capta atenția mulțimii. Vocea Fuhrerului a fost caracterizată de istorici ca fiind una copleșitoare și care transmitea putere și genera teamă și supunere.

În mod remarcabil, adevărata voce a liderului nazist nu era cunoscută în afara cercului format din acoliții lui Hitler. Dar, în 1942, un sunetist finlandez l-a înregistrat pe Hitler pe ascuns, în timp ce acesta discuta cu Carl Gustaf Emil Mannerheim, ministrul Apărării finlandeze.

Cum a fost Hitler înregistrat pe ascuns

Thor Damen este numele celui care l-a înregistrat pe ascuns, pe Hitler. Discuția privată purtată de Fuhrer cu Mannerheim a durat 11 minute. Pesemne că Damen a riscat extraordinar de mult ținând cont că Hitler nu a lăsat pe nimeni în preajma lui cu vreun aparat de îndregistrat. În acea zi, Mannerheim își serba ziua de naștere. Inițial, scopul său a fost să înregistreze discursurile oficiale în care i se ura "La Mulți Ani" oficialului finlandez. Totuși, atunci când discuția a devenit privată, Damen "a uitat" să oprească aparatul de înregistrat.

Ofițerii SS și-au dat seama că Damen îl înregistra pe Hitler abia după 11 minute de discuție, așa că i-au cerut lui Damen să oprească aparatul de înregistrat. Atmosfera se tensionase, dar lui Damen i s-a permis să țină ascunse înregistrările. Caseta i-a fost înmânată biroului de cenzură condus de Kustaa Vilkuna dar discuțiile au ajuns publice 15 ani mai târziu, cu mult după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial. De altfel, este singura înregistare cu Hitler vorbind colocvial, neoficial, și în care liderul nazist folosește un ton calm.

De ce Hitler avea nevoie de petrolul României

După invazia Uniunii Sovietice, în ciuda răsunătorului succes al campaniei inițiale, sovieticii au reușit să respingă asaltul naziștilor după un război de gherilă în suburbiile Moscovei și să oprească toată ofensiva Germaniei! Hitler avea nevoie foarte mare de aliații săi pentru a face față enormei mașinării militare sovietice.

Anul 1940 a fost o pată neagră în istoria României. Țara noastră a primit în luna iunie o notă informativă de la Moscova. Sovieticii emiteau pretenții asupra Basarabiei și a Bucovinei de Nord și își motivau cerințele pe seama faptului că România ar fi ocupat Basarabia timp de 22 de ani. În Consiliul de Coroană, ultimatumul a fost acceptat cu un singur vot împotrivă, cel al istoricului Nicolae Iorga.

Click aici pentru continuare