Historia Special, ediţia de vară: 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Budapesta jpeg

Historia Special, ediţia de vară: 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Budapesta

📁 Primul Război Mondial
Autor: Redacția

Pentru România, Primul Război Mondial nu s-a încheiat la 11 noiembrie 1918. Înaintarea Armatei Române în Transilvania s-a făcut în etape, iar până la sfârşitul lunii ianuarie 1919, soldaţii români au ajuns la Munții Apuseni. Politica de la Budapesta nu era una tocmai agreată de către Puterile Aliate – La 21 martie 1919 are loc proclamarea Republicii Sovietice a Sfaturilor în Ungaria.

În aprilie 1919, armata maghiară bolşevică atacă armata română aflată în Apuseni. Răspunsul românilor avea să fie unul amplu şi răsunător: după înaintarea treptată, Armata Română trece Tisa şi ocupă Budapesta în seara zilei de 3 august 1919.

La 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Budapesta, revista „Historia Special” vă propune o incursiune în campania din vara anului 1919. Cine a sprijinit acţiunea trupelor române din Ungaria? Cum s-a desfăşurat operațiunea Armatei Române? De ce pericolul bolşevic putea fi letal pentru România, dar şi pentru o bună parte din Europa? Care a fost reacţia Marilor Puteri la ocuparea Budapestei de către trupele române? Răspunsul la aceste întrebări, dar şi la multe altele, îl veți regăsi în acest număr al revistei „Historia Special”.

Revista Historia Special nr. 27 este disponibilă la toate chioşcurile de presă în perioada 28 iunie-30 august şi în format digital pe paydemic.com. 

HS 27 intreg 1 jpg jpeg