HISTORIA SPECIAL: 30 de ani de la destrămarea Iugoslaviei  Mai sunt Balcanii butoiul cu pulbere al Europei? png

HISTORIA SPECIAL: 30 de ani de la destrămarea Iugoslaviei. Mai sunt Balcanii butoiul cu pulbere al Europei?

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția

Diviziunile în Imperiul Roman de Răsărit și în Imperiul Roman de Apus, Marea Schismă din 1054 între catolicism și ortodoxie, ocupația cruciaților asupra Bizanțului, divizarea Regatului Ungar între habsburgi și otomani, introducerea islamului și prozelitismul catolic, comunismul și fascismul, alfabetul chirilic și cel latin folosit pentru aceeași limbă, precum și multe alte elemente au determinat o realitate complexă a Balcanilor de Vest.

Avem, așadar, o întrepătrundere de etnii și de confesiuni care s-a produs de-a lungul unor perioade istorice succesive: latină, slavă, bizantină, otomană. Acest fapt a determinat apariția unor zone diferite de influență, respectiv o arie a influenței catolice și occidentale în Croația, Slovenia și parțial în Voievodina Sârbească, o arie a influenței bizantine în Serbia, Muntenegru și Macedonia, precum și o arie a influenței musulmane în Kosovo, Bosnia-Herțegovina și Sandžakul sârbesc. Moștenirea acestor elemente a trebuit să împartă timp de aproape un secol un ideal comun, pe care unii l-au numit al „unității naționale” (narodno jedinstvo) sau mai târziu al „frăției și unității” (bratsva i jedinstva).

Ce le-a unit și ce le-a despărțit totuși pe aceste popoare, atunci când au hotărât să trăiască într-un stat comun – şi apoi în unele diferite? Au ales ele sau au fost forțate de conjuncturi internaționale? Sângeroasele conflicte din acest spațiu au reprezentat doar un avatar al intereselor marilor puteri în regiune? În ce măsură comunismul lui Tito a reușit să realizeze un stat prosper pe care românii îl priveau cu râvnă înainte de 1989? Cum s-a raportat România la războiul din anii ’90? Care este moștenirea politică și culturală a Iugoslaviei astăzi?

La aceste întrebări, dar și la multe altele, veți găsi răspunsul în paginile numărului 36 al revistei „Historia Special”,disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 27 septembrie - 20 decembrie 2021, și în format digital pe paydemic.com.

Un lucru e cert: Balcanii de Vest reprezintă o problemă complexă pentru politica europeană actuală, care dorește integrarea acestora și alinierea lor la valorile occidentale. Acest lucru nu se va putea realiza însă fără înțelegerea specificului acestei regiuni. Totodată, o abordare temeinică a evoluției acestui spațiu și a tendințelor recente ale populațiilor care îl locuiesc este necesară din perspectiva proximității sale față de România.

Coperta 1 jpg jpeg
sumar 1 jpg jpeg