Gorbaciov: Ar fi trebuit să părăsesc mai devreme Partidul Comunist jpeg

Gorbaciov: Ar fi trebuit să părăsesc mai devreme Partidul Comunist

📁 Comunism
Autor: Noémi Varga

Fostul lider comunist Mihail Gorbaciov a declarat că ar fi trebuit să părăsească Partidul Comunist înainte de tentativa de lovitură de stat din 1991 şi a recunoscut alte patru dintre greşelile care au condus la înlăturarea sa de la putere şi destrămarea URSS-ului.

 Mihail Gorbaciov a afirmat, într-un interviu acordat publicaţiei britanice "The Guardian", că una dintre mari greşeli a fost că nu a demisionat în aprilie 1991 pentru a forma un partid democratic al reformei, de vreme ce comuniştii împiedicau toate schimbările necesare.

Am aşteptat prea mult în încercarea de a reforma Partidul Comunist", a precizat Mihail Gorbaciov, care în primăvara anului 1991 era prins între două curente puternice care i-au limitat posibilitatea de manevră. Consevatorii şi reacţionarii din partid voiau să împiedice politicile, în timp ce progresiştii voiau înfiinţarea unui sistem multipartit şi îndreptarea ţării către reforme de piaţă.

Gorbaciov a admis şi un al doilea regret al său: că nu a început să reformeze URSS-ul şi că nu le-a conferit mai multe competenţe celor 15 republici într-un stadiu incipient. În noiembrie 1991, Partidul Comunist trebuia să elaboreze un nou program "anticriză" pentru accelerarea reformei economice. Cele 12 republici sovietice rămase după declararea independenţei ţărilor baltice au acceptat textul ca pe un nou tratat care le conferea mai multă autonomie politică şi economică, documentul urmând să fie semnat la data de 20 august.

"Aici am făcut cu greşeală. Am mers în vacanţă. Probabil m-aş fi descurcat şi fără cele zece zile de vacanţă ... Eram deja pregătit să zbor spre Moscova pentru a semna tratatul" a declarat fostul lider sovietic, aflat la vremea respectivă în vacanţă într-o localitate din Crimeea. La 18 august, un grup de persoane a venit neinvitat. "Am ridicat telefonul să întreb ce fel de persoane sunt şi cine le-a trimis, dar nu aveam ton. Telefonul fusese tăiat", a explicat Gorbaciov, care respinge ferm teoriile potrivit cărora ar fi dat undă verde complotului.

Totodată, fostul lider comunist a apreciat cei nouă ani petrecuţi la putere de Boris Elţîn drept o perioadă de haos. El a contestat şi pactul lui Elţîn cu Ucraina şi Belarus pentru a declara Uniunea Sovietică moartă în decembrie 1991.

"Am fost probabil prea liberal şi democratic cu privire la Elţîn. Ar fi trebuit să îl trimit ca ambasador în Marea Britanie sau poate într-o fostă colonie britanică", a declarat el.

În interviul acodat "The Guardian", Gorbaciov îl laudă pe Vladimir Putin pentru reinstituirea stabilităţii în ţară, chiar dacă a folosit unele metode autioritare. "Dar apoi a venit momentul în care l-am văzut schimbând sistemul electoral, abolind alegerea guvernatorilor pentru regiunile ruseşti şi renunţând la circumscripţiile cu un singur membru. Am numărat 20 de schimbări pe care nu le-am putut susţine", a adăugat el.