Gestul regal care a scandalizat Europa  Regina Maria şi amintirile iubirilor ei, adăpostite la Balcic jpeg

Gestul regal care a scandalizat Europa. Regina Maria şi amintirile iubirilor ei, adăpostite la Balcic

Cea mai controversată figură feminină a Casei Regale din România, Regina Maria, şi-a legat numele pe vecie de Dobrogea. Englezoaica veşnic îndrăgostită a scandalizat familiile regale prin aventurile ei, ca prinţesa Diana.

Locul de suflet al Reginei Maria era la Balcic, pe malul înalt al Mării Negre, într-un castel unde îşi stabilise reşedinţa.

Aici, în micuţa capelă Stella Maris pe care o construise la „Cuibul liniştit“, şi-a dorit Regina Maria ca inima ei să îşi găsească odihna veşnică, însă zbuciumul care i-a caracterizat viaţa sentimentală îi marchează şi posteritatea.

Trupul i-a fost înmormântat la Curtea de Argeş alături de Regele Ferdinand, dar inima a fost dusă-după cedarea Cadrilaterului din 1940-la Bran, apoi la Muzeul Naţional de Istorie de la Bucureşti.

Principesa Maria s-a născut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park-Anglia. A fost fiica Principelui Alfred al Mării Britanii şi Irlandei, principe de Saxa-Coburg-Gotha, duce de Edinburgh şi a marii ducese Maria Alexandrovna a Rusiei. Maria era nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii şi a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Deşi fusese curtată de Winston Churchill şi de marele duce George al Rusiei, Principesa Maria s-a căsătorit, la 10 ianuarie 1893, cu Principele Ferdinand, nepotul domnitorului Carol I-regele unei „ţări barbare“. Nobila englezoaică a făcut în epocă o puternică impresie.

Casa Regală din România o descrie:„Inteligentă, de o extraordinară frumuseţe, plină de curaj şi de determinare, Regina Maria a fost cel mai eficace ambasador al României, în timpul şi după Primul Război Mondial. Rămâne legendară vizita Sa în Statele Unite ale Americii, în octombrie-decembrie 1926, când a fost întâmpinată peste tot de oficialităţi şi de mulţimi entuziaste.

În timpul Primului Război Mondial, a fost o prezenţă activă pe front, încurajând răniţii şi soldaţii, care au sfârşit prin a o numi «Mamă Regină». Regina Maria a fost scriitoare, pictoriţă talentată şi protectoare a artiştilor. A fost membră a Academiei de Belle-Arte din Paris. Castelul de la Bran şi casa de la Balcic păstrează semnele bunului sau gust“.

Ce nu poate spune Casa Regală istorisesc cronicarii vremii. Regina Maria a avut 6 copii (Carol, Elisabeta, Marioara, Nicolae, Ileana şi Mircea), dar nu toţi ar fi urmaşii regelui Ferdinand. Iubirile reginei erau cunoscute şi tolerate de rege.

La sfârşitul anilor 1800, Maria-care era alintată Missy şi era deja mamă a doi copii-se îndrăgosteşte de un tânăr şi chipeş ofiţer, Zizi Cantacuzino. Curţile regale europene au luat foc când Maria, pe atunci principesă, a petrecut un sejur la Constanţa, pe un vas ancorat în largul mării, pe care se afla şi ofiţerul Cantacuzino.

Pasiunea pentru Zizi a făcut-o pe alteţă să nu mai ţină cont de nimic. La plecare din Constanţa pe vapor, principesa Maria şi-a luat rămas bun de la oficiali la braţul ofiţerului. La auzul veştii că Maria este însărcinată, Regele Carol însuşi a intervenit pentru stoparea relaţiei cu Zizi Cantacuzino. Ofiţerul a fost exilat, iar principesa-trimisă la părinţii săi, la Coburg, unde a dat naştere celui de-al treilea copil.

Iar cuceririle Mariei au continuat:William Waldorf Astor, moştenitorul unei bogate şi celebre familii americane;Barbu Ştirbei, nepotul domnitorului cu acelaşi nume;apoi canadianul Joe Boyle, aventurierul devenit om de afaceri.

Construcţia castelului de la Balcic a început în 1924, la 10 ani după încoronarea Regelui Ferdinand. Spre sfârşitul vieţii, alteţa s-a retras cu amintirile ei pe domeniul de la Balcic. La 18 iulie 1938, Regina Maria s-a stins la Castelul Pelişor din Sinaia.