Geaca de piele: o istorie rebelă jpeg

Geaca de piele: o istorie rebelă

📁 Istoria Modei
Autor: Redacția

Majoritatea oamenilor o poartă în zilele noastre, dar fără să realizeze că poartă o ţinută cu o anumită semnificaţie şi o istorie controversată.  Confortabilă, elegantă,  senzuală, ușor asortabilă, de purtat pe oricare anotimp, geaca de piele nu mai este de mult preferată doar de motociclişti sau cântăreţi.

Jacheta de piele a fost iniţial fabricată şi utilizată ca uniformă pentru piloţii militari germani şi americani de-a lungul războaielor mondiale. Jachetele de zbor erau extrem de grele, de culoare maro, cu siluetă de tip „bomber”. Ulterior, jachetele au adoptat o culoare neagră pronunţată. Popularitatea sa s-a răspândit, ea fiind purtată şi în Rusia, fiind călduroase şi rezistente.

În SUA, Irving Schott şi fratele său, Jack, le-au făcut impermeabile, special adaptate pentru motociclişti, produse după designul său denumit după un trabuc-The Perfecto. În 1928, el a achiziţionat magazinul Harley Davidson din New York şi le vindea la 5, 50 $ bucată.  

mullen with group jpg jpeg

Pe durata celui de-Al Doilea Război Myondial, jachetele din piele erau purtate şi în spaţiul sovietic, în special de către comisarii bolşevici şi membrii CEKA.

În 1953, Marlon Brando, unul dintre cele mai mari staruri de la Holywood, a marcat destinul acestui produs de vestimentaţie. În filmul „The Wild One”, în care juca rolul unui motociclist, actorul a apărut îmbrăcat într-o jachetă de piele „Schoot Perfecto”, făcând-o sinonimă în ochii publicului cu termeni ca  „periculos”, „sexy”  şi „rebel”.

marlon brando the wild one movie leather jacket photo hollywood e1424993249800 jpg jpeg

Jacheta de piele a fost popularizată în numeroase filme din anii 1940-1980, ca în filmul Night Passage (1957) cu Jimmy Stewart  în rolul principal. Ulterior a fost popularizată în filme precumFor Whom the Bell Tolls, Eddie and the Cruisers, Top Gun, serialulHappy Days și seria de filme Indiana Jones.

În anii '80-'90, moda jachetei de piele s-a extins, devenind un material simbol al perioadei respective în urma lansării seriilor de filme „The Terminator” cu Arnold Schwarzenegger în rolul lui T-800 îmbrăcat în jachetă de piele, sau „Mad Max”, cu Mel Gibson care juca în rolul unui poliţist dintr-un viitor post-apocaliptic anarhic în care majoritatea personajelor poartă jachete de piele, „The Matrix” sau Fight Club. Jachetele de piele inspirau duritate, nonconformist, un caracter puternic şi hotărât, răzvrătire, dar şi senzualitate datorită designului ce le permite să evidenţieze silueta .

Subculturile muzicale, formaţii şi grupări de genul Punk, Rock sau heavy metal au adoptat jacheta de piele ca principala ţinută nonconformistă, o „armură de rebeliune” împotriva standardelor societăţii, ca Black Panthers din anii 60-70’, sau Ramones, Blondie, Joan Jett sau The Sex Pistols, precum şi cântăreţi de muzică pop ca Micheal Jackson sau Madonna. 

Cultura Punk a adoptat de asemenea modelul jachetei de piele dotată cu accesorii, precum lanţuri. 

În prezent, geaca de piele nu este produsă doar pentru modă, ci şi ca echipament de protecţie pentru motociclişti. Pe fundalul emancipării feminine, jacheta de piele a început să se poarte la scară larg răspândită, căpătând elemente senzuale, asortată cu orice tip de vestimentaţie, putând fi purtată ca ţinută „casual”de stradă sau ţinută „formală”. 

În producerea jachetei de piele sunt utilizate frecvent pielea de căprioară, miel, oaie, vacă şi antilopă, cusute, căptuşite cu nasturi şi alte mici accesorii metalice şi fermoare fixate.

   

Surse:

https://www.theline.com/vol/chapter/a_history_of_the_leather_jacket

https://en.wikipedia.org/wiki/Leather_jacket

http://uk.eonline.com/news/695028/a-brief-history-of-how-the-leather-jacket-went-from-military-uniform-to-iconic-fashion-staple