Confesiunile ultimului supravieţuitor din bucărul lui Hitler: "Eva Braun zăcea pe canapea, cu capul îndreptat spre el" jpeg

Confesiunile ultimului supravieţuitor din bucărul lui Hitler: "Eva Braun zăcea pe canapea, cu capul îndreptat spre el"

Un interviu cu una dintre gărzile de corp al lui Hitler, realizat de BBC, aduce în prim-plan detalii încă necunoscute publicului larg despre dictatorul german, măsurile suplimentare pe care acesta le-a luat pentru a se proteja, precum şi episodul sinuciderii într-un buncăr special construit.

"L-am văzut pe Hitler prăbuşit cu capul pe masă. Eva Braun zăcea pe canapea, cu capul îndreptat spre el".

 Rochus Misch (92 de ani), garda de corp, curierul şi operatorul telefonic al lui Adolf Hitler timp de cinci ani, este unicul supravieţuitor al evenimentului de la 30 aprilie 1945, când "Führer"-ul Germaniei şi soţia lui s-au sinucis. "Dintr-odată, am auzit pe cineva strigând la subalternul lui Hitler:«Linge, Linge (numele subalternului, n.n.), cred că s-a întâmplat!» În acel moment s-a auzit o împuşcătură, după care Martin Bormann, secretarul lui Hitler, a ordonat tuturor să facă linişte. Toţi au început să suşotească. Eu vorbeam la telefon, ridicam tonul doar pentru a se auzi ceva în toată liniştea aia. Nu voiam să ne simţim ca într-un buncăr al morţii", a povestit Misch pentru BBC.

image

Eva Braun şi Hitler în Alpi

La comanda lui Bormann,  Rochus Misch a deschis uşa încăperii. Ce a găsit acolo"L-am văzut pe Hitler prăbuşit cu capul pe masă. Eva Braun (cu care liderul se cununase în ziua precedentă) zăcea pe canapea, cu capul îndreptat spre el. Genunchii îi erau aduşi către piept. Purta o rochie bleumarin cu volane albe. Nu o să uit niciodată acea imagine", a relatat Misch reporterilor BBC. "Poate vom fi ucişi pentru că am fost ultimii martori" i-ar fi spus acesta tovarăşului său, Hentschel, mecanic. Deşi fosta gardă de corp a părăsit buncărul lui Hitler înainte de venirea Armataei Roşii, acesta a fost capturat de ruşi şi închis mai mult de nouă ani în lagărele de muncă sovietice, scrie Gândul.