Autor 22388 vizualizări


Despre Holocaust este greu să discuţi. Este un subiect care încă divide lumea categoric:ori a fost, ori n-a fost, ori a fost rău, oribil!, ori a fost bine – din cine ştie ce motive. Părerile sunt împărţite şi multe dintre ele nu pot fi schimbate. Dar indiferent de credinţe, toată lumea ar trebui să viziteze Lagărul de Concentrare de la Auschwitz. E o vizită scurtă, de o jumătate de zi, dar importantă, căci s-ar putea să înveţi ceva despre tine, despre lume, despre ce a fost. La finalul turului, s-ar putea să taci, să nu mai vrei să spui nimic măcar o jumătate de oră, să fumezi o ţigară, să bei o sticlă de apă dintr-o răsuflare, să stai incomod pe o bordură ciobită dintr-o gară din lumea liberă şi să nu mai vrei să schimbi poziţia cu una mai confortabilă. Apoi, s-ar putea să nu te gândeşti des la vizita făcută, dar să nu uiţi niciodată.

Drumul către Auschwitz

Muzeul Lagărului de Concentrare de la Auschwitz se află în oraşul polonez Oświęcim, la 50 de kilometri de Cracovia. Oraşul se află la intersecţia DN44 cu drumul local 933. Există şi o cale ferată care leagă oraşul de Cracovia şi Katowice – motiv care a contribuit în alegerea locului pentru lagărul de concentrare. De la Cracovia, se poate lua trenul personal pentru numai 5 zloţi (6 lei). Călătoria nu va fi de clasa I, desigur, dar aceasta este cea mai ieftină opţiune. Muzeul de la Auschwitz (Auschwitz I) se află în partea de vest a oraşului, unde se poate ajunge fie cu autobuzul, fie pe jos (aproximativ 30 de minute de mers).

Dacă nu preferaţi transportul în comun şi nu aveţi o maşină personală, în Cracovia există servicii de închiriat automobile la preţuri bune. O altă variantă ar fi cumpărarea unui tur complet la Auschwitz, care costă în jur de 135 de zloţi (140 lei).

Auschwitz II-Birkenau se află în satul Brzezinka, unde se merge cu un autobuz oferit de Muzeu, în cazul în care se achiziţionează pachetul pentru vizitarea ambelor situri – Auschwitz I şi II.

 

LAGĂRUL PRINCIPAL-AUSCHWITZ I

 

AUSCHWITZ II-BIRKENAU

Foto:arhiva personală