Autor 3243 vizualizări


 

Ca în fiecare an de 9 mai, în Piaţa Roşie din Moscova a avut loc o paradă militară dedicată aniversării a 66 de ani a victoriei sovietice asupra Germaniei naziste.

Vezi aici mai multe imagini!

Spre deosebire de anii anteriori, în 2011 a fost antrenată considerabil mai puţină tehnică, punându-se accentul pe militari. La ceremonia condusă de comandantul adjunct al Statului Major, Valeri Gerasimov, care a durat mai puţin de o oră, au participat 20.000 de militari, scriu agenţiile de presă ruseşti.


Pentru prima dată, au participat şi circa 200 de ofiţeri de elită ai forţelor aeriene ruseşti, îmbrăcaţi cu noile uniforme introduse în 2011.

Parada a început la ora locală 10:00, sub acordurile unui cântec de epocă-"Războiul Sfânt'".Aflat la tribuna centrală de lângă zidul Kremlinului, preşedintele Dmitri Medvedev s-a adresat participanţilor şi oaspeţilor:"Datoria noastră este să menţinem pacea obţinută prin marea Victorie", a spus el, precizând că modernizarea forţelor armate rămâne o prioritate a Rusiei.Alături de Medvedev, la tribună s-au mai aflat comandantul suprem al armatei ruse, premierul Vladimir Putin, alţi oficiali ruşi, precum şi veterani de război, reprezentanţi ai unor ONG-uri, numeroşi invitaţi străini, inclusiv reprezentanţi ai ţărilor din coaliţia antihitleristă şi din ţările CSI (Comunitatea Statelor Independente, toate fostele republici sovietice, mai puţin ţările baltice şi Georgia).Prima paradă de Ziua Victoriei a avut loc în Piaţa Roşie în iunie 1945.Din 2008, Rusia a reînviat tradiţia participării tehnicii militare la paradele de 9 mai, anul acesta în eveniment fiind angrenate 106 unităţi militare, preponderent rachete:de la rachete Topol-M, sisteme antirachetă S-400, sisteme Iskander-M până la complexe antiaeriene Panţir-S1, sisteme de rachete Buk-M2 şi sisteme de lansare Smerci. Fiecare grup de rachete avea în faţă un blindat BTR-80.


Aparate speciale au dispersat norii de deasupra capitalei Rusiei pentru că o eventuală ploaie să nu strice sărbătoarea.

Vezi aici mai multe imagini!