FOTO Tower Bridge împlinește 120 de ani jpeg

FOTO Tower Bridge împlinește 120 de ani

Podul londonez Tower Bridge împlinește 120 de ani de la inaugurare. Astăzi este unul dintre cele mai cunoscute construcții din capitala britanică, însă Tower Bridge, așa cum îl știm noi, ar fi putut arăta cu totul altfel.

Ideea unui nou pod peste Tamisa a apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când avântul comercial din regiunea East End a Londrei a creat nevoia unui nou drum de traversare a fluviului mai jos de London Bridge. Însă un pod tradițional, fix, nu mai era de ajuns, căci ar fi blocat drumul navelor cu catarge înalte. Prin urmare, în 1877 se formează un comitet condus de Sir Albert Joseph Altman, însărcinat cu găsirea unei soluții;comitetul decide organizarea unei competiții publice pentru design-ul podului. Proiectul nu a fost lipsit de controverse. Din cele peste 50 de variante propuse (inclusiv una a faimosului inginer Sir Joseph Bazalgatte, creatorul rețelei de canalizare a Londrei centrale), a fost ales – abia în 1884 ! – proiectul lui Sir Jorace Jones, arhitecul șef al Londrei (și membru în comitetul de evaluare).

Jones a lucrat un inginerul Sir John Wolfe Barry, care a venit cu ideea unui pod mobil, suspendat între două turnuri și împărțit în două secțiuni ce se pot ridica pentru a permite accesul navelor.

Construcția podului a început la doi ani de la alegerea proiectului și a fost finalizată în 1894. Proiectul inițial a fost modificat în 1887, după moartea lui Jones, când George D. Stenvenson, cel care preia conducerea proiectului, decide să înlocuiască fațada de cărămizi propusă inițial cu una în stil victorian-gotic, pentru a realiza o armonie estetică între noua construcție și Turnul Londrei, aflat în apropiere.

Prețul construcției a fost de £1, 184, 000, echivalentul a 114 milioane lire sterline de astăzi.

Un design făcut tot de Horace Jones, similar cu cel construit, dar cu un cadru semicircular.

towerbridge alternative1 jpg jpeg

Proiectul propus de Frederic Barnett

towerbridge alternative2 jpg jpeg

Proiectul propus de F.J Palmer

towerbridge alternative4 0 jpg jpeg

Proiectul propus de Joseph Bazalgette

towerbridge bazalgette jpg jpeg

Proiectul propus de W.F.C. Holden pentru protejarea în sticlă a podului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

towerbridge holden jpg jpeg

Design-ul final

800px Tower bridge schm020 png png

Imagine din timpul construcției

800px Tower bridge works 1892 jpg jpeg

Sursa:http://www.historytoday.com