Reginele și principesele României au iubit portul tradițional românesc / FOTO  jpeg

Reginele și principesele României au iubit portul tradițional românesc / FOTO

📁 Monarhia în România
Autor: Redacția

Dacă veți căuta în albume imagini cu Regina Maria a României, veți observa că în multe dintre ele Regina apare îmbrăcată în costum popular românesc. Dragostea pentru acesta i-a fost inspirată de predecesoarea ei, Regina Elisabeta, care a fost fascinată de tradițiile populare din țara ei de adopție și care a iubit costumele populare. La rândul ei, Regina Maria avea să transmită această pasiune și fiicelor sale, Elisabeta, Mărioara și Ileana.

Regina Elisabeta a fost cea care a adoptat la Curtea Regală moda portului tradițional românesc. Până atunci, doamnele din înalta aristocrație românească se îmbrăcau numai din străinătate și considerau că straiele tradiționale se poartă doar de către țărani. În schimb, regina, care a primit cadou la venirea în țară un costum popular, s-a îndrăgostit de hainele tradiționale ale românilor și, prin puterea exemplului, le-a readus în atenția lumii.

Același lucru avea să-l facă Regina Maria. Preocupată de modă și atentă la noile tendințe, Maria se îngrijea mereu de garderoba sa. Clientă fidelă a marilor case de modă europene, Maria purta însă și costume populare românești. La fiecare vizită prin țară, Regina purta costumele populare specifice fiecărei zone și își îmbrăca fiicele (dar și fiii!) la fel.

Regina Elisabeta

elis 0 png png
el 0 jpg jpeg

Regina Maria

2 298 jpg jpeg
m 2 jpg jpeg
m1 16 jpg jpeg
m2 7 jpg jpeg
m4 12 jpg jpeg
mari 1 jpg jpeg
mari3 0 jpg jpeg
mari8 jpg jpeg
maria 8 jpg jpeg
maria1 jpg jpeg
maria2 jpg jpeg
maria4 jpg jpeg
maria8 jpg jpeg
maria9 jpg jpeg
mariaa jpg jpeg
mariao jpg jpeg
regina maria a romaniei costum popular 18 jpg jpeg

Principesele României

e 3 jpg jpeg
elena 0 jpg jpeg
grup jpg jpeg
elena 165757 mnir jpg jpeg
fam 2 jpg jpeg
el1 jpg jpeg
mignon jpg jpeg
grup2 jpg jpeg
i 0 jpg jpeg
marail jpg jpeg