Autor 17661 vizualizări


Barajul Hoover a fost construit în doar cinci ani. 21.000 de oameni au muncit la cel mai mare baraj din lume la acea vreme, însă 112 persoane și-au pierdut viața. Barajul Hoover rămâne și în prezent una dintre cele mai impresionante structuri făcute de om din lume.

Ideea structurii avea trei decenii vechime și aparținuse ingierului Arthus Powell Davis, care a conceput barajul în 1902. Herbert Hoover, cel care avea să devină al 31-lea președinte al Statelor Unite în 1929, a jucat un rol esențial în transformarea visului lui Davis în realitate. În 1921, pe când era secretar al Comerțului, Hoover s-a implicat activ în proiectul construirii unui baraj în Colorado care să controleze inundațiile ce devastau zona în fiecare an. Mai mult, barajul ar fi permis și extinderea teritoriilor agricole irigate din zona deșertică și ar fi oferit o sursă sigură de alimentare cu apă pentru zona Los Angeles. 

Cu ajutorul lui Hoover, proiectul a prins elan, însă obținerea aprobării din partea Congresului avea să întârzie punerea lui în practică. În cele din urmă, legea pentru construcția barajului avea să fie adoptată abia în anul 1928. Șantierul a fost deschis doi ani mai târziu, când Herbert Hoover era deja președinte. 

Astăzi, barajul Hoover este al doilea cel mai înalt baraj din Statele Unite și al 18-lea din lume. 

(Images:Corbis/ Getty Images, via Mashable/Retronaut)