Lewis Hine, fotograful care a schimbat legile SUA privind munca minorilor | FOTO jpeg

Lewis Hine, fotograful care a schimbat legile SUA privind munca minorilor | FOTO

📁 Istorie Modernă Universală
Autor: Antonio Glodeanu

Cunoscut mai degrabă în străinătate decât în propria ţară, Lewis Hine a fost un fotograf american care a portretizat ani de zile munca desfășurată de minori în minele sau fabricile din Statele Unite ale Americii.

În 1900, din cauza unor legi nu foarte clare, mulţi copii americani erau nevoiţi să muncească în fabricile de bumbac, ori pe stradă, vânzând ziare, pe câmp sau chiar în subteran. În acea perioadă, Comitetul Naţional al Muncii Copilului, proaspăt înfiinţat, încerca să pună capăt acestei practici, dar succesul întârzia să apară.În deceniul următor, Lewis Hine, alături de aparatul său de fotografiat, a pornit într-o călătorie pe aproape tot continentul american în incercarea de a portretiza copiii folosiţi la muncă în minele din Pennsylvania sau în fabricile de bumbac din Georgia şi Alabama. Hine îşi punea mereu speranţa că fotografiile sale vor contribui la o reformă socială.

„Sper ca pozele să exercite o influenţă suficientă de a îndrepta greşelile”, spunea Hine în 1910.

Născut în Oshkosh, Wisconsin, la 26 septembrie 1874, Lewis Hine a studiat sociologia la Universitatea din Chicago, Universitatea Columbia, precum şi la Universitatea din New York. Devine profesor la Şcoala de Cultură Etică din New York, încurajându-şi mereu studenţii să folosească fotografia ca o nouă metodă de a educa. Primul său aparat de fotografiat reuşeşte să şi-l cumpere la 29 de ani. 

Interesat tot mai mult de legislaţia muncii copilului din propria sa ţară, Lewis Hine consideră că o lege naţională trebuie adoptată pentru a proteja minorii. În 1908, Comitetul Naţional al Muncii Copilului îl angajează pe Hine ca documentarist şi fotograf, pentru a aduna cât mai multe informaţii despre necesitatea de a schimba legislaţia în favoarea copiilor.

Lewis Hine se decide astfel să plece într-o călătorie pe tot continentul american şi să realizeze fotografii cu minorii care lucrau în fabrici. Într-o perioadă de 12 luni, Hine reuşeşte să parcurgă aproximativ 20.000 de kilometri.

În pofida unor recomandări care îi sugerau lui Hine să realizeze fotografii mult mai şocante, pentru a determina schimbarea pe care o doreşte, fotograful american a portretizat în majoritatea lucrărilor sale cadre statice, simple, care, în opinia sa, exprimau „realitatea situaţiei”. Nu de puţine ori, Hine era nevoit să-şi ascundă aparatul de fotografiat pentru a pătrunde in fabrici. 

Lewis Hine a lucrat pentru Comitetul Naţional al Muncii Copilului timp de opt ani

„Poate că sunteţi plictisiţi de fotografiile în care apar copii muncind. Şi noi, restul, suntem la fel. De aceea ne propunem ca întreaga ţară să se sature de aceste imagini şi să adopte într-un final noi legi de protecţie a copiilor”, spunea Lewis Hine.

În cele din urmă, munca de documentare a fotografului american a dat roade. În 1916, Congresul Statelor Unite adoptă o nouă legislaţie care interzice angajarea copiilor sub 14 ani în fabrici sau magazine. Owen Lovejoy, preşedinte al Comitetul Naţional al Muncii Copilului spunea atunci că „ceea ce a făcut Hine pentru reforma legislativă în vederea protejării copiilor este mult mai mult decât toate celelalte încercări anterioare”.

După campania sa încheiată cu succes, Lewis Hine decide să lucreze pentru Crucea Rosşie în timpul Primului Război Mondial. Ajunge astfel în Europa şi fotografiază condiţiile de trai ale civililor francezi şi belgieni, loviţi de război. După ce revine în Statele Unite, Lewis Hine realizează o serie celebră de fotografii dedicate construcţiei clădirii Empire State Building, un simbol al americanilor de revenire la vremuri mai bune.

Deşi a dorit să ofere altora condiţii mai bune de trai şi de muncă, Lewis Hine a avut dificultăţi majore în a câştiga bani din fotografie. În ianuarie 1940, îşi pierde propria casă după ce nu mai reuşeşte să plătească la timp ratele către Home Owners Loan Corporation. Câteva luni mai tarziu, Lewis Hine moare, la 3 noiembrie 1940, în condiţii de săracie extremă.

Vezi aici GALERIE FOTO

1 jpg jpeg
2 jpg jpeg
4 jpg jpeg
3 jpg jpeg

Sursa foto: Library of Congress