Aisbergul care a scufundat Titanicul | FOTO  jpeg

Aisbergul care a scufundat Titanicul | FOTO

În ziua de 12 aprilie 1912, căpitanul W.F.Wood, care călătorea cu vaporul S.S.Etonian, a fotografiat un aisberg masiv, impresionat de forma sa distinctivă. Wood a și developat poza și a adnotat-o cu coordonatele geografice ale aisbergului, iar fotografia s-a păstrat până în zilele noastre. Astăzi, experții în tragedia Titanicului spun că Wood a fotografiat chiar aisbergul care a dus la scufundarea legendarului vas.

La două zile după ce Wood a făcut fotografia respectivă, Titanicul-vasul considerat de nescufundat-a lovit un aisberg și a ajuns pe fundul Oceanului Atlantic. Potrivit schițelor făcute de echipajul nanvei, aisbergul avea aceeași formă distinctivă, eliptică, cu cel surprins de căpitanul Wood. 

Potrivit lui Craig Sophin, expert în povestea Titanicului, deși la momentul respectiv, în Atlanticul de Nord se aflau, probabil, mii de aisberguri, este puțin probabil ca două să fie atât de asemănătoare.

„Acesta era un adevărat monstru, cu o formă atât de neobișnuită... - e ca la fulgii de zăpadă, nu există doi care să arate identic”.

Astfel, concluzionează Sophin, putem spune că aisbergul surprins în imagine de Wood a fost probabil același aisberg pe care l-a întâlnit Titanicul și care a dus la scufundarea sa. 

titanic iceberg 1912 jpg jpeg