Florenţa  din timpul lui Lorenzo Magnificul (1449 1492) jpeg

Florenţa din timpul lui Lorenzo Magnificul (1449-1492)

📁 Călătorii în istorie
Autor: Alexandru Danilov

Lorenzo de Medici, conducătorul de facto al Cumpără acumFlorenţei, a fost supranumit Magnificul datorită calităţilor sale în diplomaţie şi pentru însuşirile sale deosebite de protector al culturii, care va deveni simbolul Florenţei secolului al XV lea. Florenţa a fost un centru al Renaşterii italiene.

Conducăritul Florenţei se naşte în 1449 în influenta familie de Medici care a început să domine politica florentină, o dată cu Cosimo il Vecchio(1434-1464) . Părinţii săi erau Piero de Medici şi Lucreţia Tornabuoni..

Lorenzo Magnificul ajunge la putere la vârsta de 12 ani, după mortea prematură a tatălui său, moştenind o situaţie politică foarte tulbure.Conspiraţia eşuată a familiei Pazzi împotriva familiei de Medici este cea care a indicat această stare precară a mediului politic florentin. În mod oficial, Lorenzo de Medici nu a fost niciodată menţionat ca politician al statului florentin. Familia de Medici a preferat încă de la început un stil de guvernare din umbră..

Chiar dacă de fapt era din toate punctele de vedere un regat, Florenţa condusă de familia de Medici a continuat să se proclame ca republică. Instituţiile republicane erau doar ca să păstreze aparenţele. De fapt cele mai importante magistraturi erau ocupate de prietenii şi susţinătorii fideli ai familiei de Medici. Imaginea de republică a Florenţei era întreţinută şi de simplitatea arhitecturală a palatului în care locuia Lorenzo Magnificul. Conform proiectului original (modificat în special în secolul al XVI lea), palatul nu trebuia să fie nici mai luxos şi nici mai mare decât casele majorităţii familiilor florentine din acea perioadă. Palatul Strozzi sau Palatul Pitti, construite pentru clienţii familiei de Medici, erau edificii chiar mai luxoase decât palatul familiei domnitoare.

Datorită lui Lorenzo, capitala Toscanei înfloreşte atât pe plan economic cât şi cultural, fiind remarcată în întreaga Europă. Perioada de prosperitate de care a benificiat Florenţa în perioada lui Lorenzo Megnificul, se datorează în primul rând păcii instaurate în peninsula italică în a doua jumătate a secolului al XV lea. Talentul diplomatic a lui Lorenzo de Medici este cel care a contribuit la menţinerea acestei păci. El şi-a asumat rolul de mediator în conflictele dintre provinciile italiene şi a reuşit să menţină un echilibru de putere în interiorul peninsulei.

În calitatea sa de protector al artelor, Lorenzo a contribuit la înflorirea artistică a Florenţei. Preocupările sale de poet şi colecţionar de obiecte preţioase şi statui antice, l-au transformat pe liderul Florenţei într-un adevărat descoperitor de talente. În perioada sa, artele au fost sprijinite la cel mai înalt nivel.

La curtea lui Lorenzo Magnificul, şi-au desfăşurat activitatea nenumăraţi artişti ai celor timpuri:Luigi Pulci, PolizianoMarsilio Ficino, Cristoforo Landino, Picco de la Mirandola.

În calitate de ambasadori ai culturii florentine în întreaga peninsulă italică au fost Botticceli, , Pollaiolo, Verrochio şi marii artişti Leonardo da Vinci şi Michelangelo.

Conducătorul Florenţei a influenţat cariera tuturor artiştilor din acea perioadă.

Lorenzo Magnificul moare în 1492, la vârsta de 42 de ani.Tot în acel an, Cristofor Columb descoperea America. Au fost două evenimente simultane care au marcat sfârşitul unei epoci.