Expoziţie dedicată Mexicului la Muzeul Ţăranului Român jpeg

Expoziţie dedicată Mexicului la Muzeul Ţăranului Român

O expoziţie dedicată Mexicului, din seria de expoziţii "Oameni şi locuri" de la Muzeul Ţăranului Român din Capitală, va fi vernisată pe 15 mai, de la ora 16.30, în Sala Oaspeţi, urmând să poată fi vizionată de cei interesaţi de arta populară mexicană până pe 31 iulie.

"Ce poţi spune despre Mexic fără să cauţi în enciclopedie? Poncho, sombrero, tequila, mariachi, deşert, cactuşi... O imagine pe care ţi-au creat-o, în mare parte, filmele western.Dar poate că nu ştiai de náhuatl, mayaşi, zapoteci, mixteci, otomí, totonaca, mazahua, mazateci... Şi acestea sunt doar câteva dintre populaţiile indigene ale Mexicului, fiecare cu obiceiurile şi tradiţiile lor. Din 15 mai, la Muzeul Ţăranului Român, Mexicul ţi se arată aşa cum probabil că nu l-ai văzut niciodată: statuete de ceramică şi străchini, ţesături viu colorate, podoabe şi obiecte de îmbrăcăminte, coşuri împletite şi cufere pictate, jucării şi măşti, sticlărie, statuete cioplite în lemn, picturi pe hârtie amate - seva pământului, săgeţi cu pene, dar şi... Zeul Ploii", se arată în comunicatul Muzeului Ţăranului Român.

Evenimentul este prilejuit de aniversarea începutului independenţei naţionale şi bicentenarul începutului Revoluţiei mexicane, transmite Ambasada Mexicului în România, care a colaborat cu muzeul la realizarea expoziţiei. Astfel, muzeul este partener la sărbătorirea celor 75 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Mexic şi România.

Specialiştii muzeului au selecţionat pentru expunere o colecţie de 500 de obiecte de artă populară mexicană, reprezentative pentru fiecare colţ al ţării. Calitatea estetică şi deosebita îndemânare a artizanilor în elaborarea lor fac ca fiecare obiect expus să fie o mărturie a patrimoniului multicultural contemporan mexican.

Expoziţia de la MŢR reflectă diversitatea culturii milenare a Mexicului şi vitalitatea creatoare a celor care au făcut aceste obiecte, însuşiri care se reflectă în modelarea ceramicii sau în ţesăturile viu colorate, în prelucrarea fină a cuprului şi oţelului sau în limbajul cristalin al sticlei, în filigranul delicat în aur şi argint sau, subtil, în reflecţia policromă a obiectelor lăcuite sau în desenele ingenioase realizate pe scoarţă de copac.