„Eroii care au făcut Istorie”: Traian Vuia și povestea primul zbor cu un aparat mai greu decât aerul jpeg

„Eroii care au făcut Istorie”: Traian Vuia și povestea primul zbor cu un aparat mai greu decât aerul

Amânată din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-CoV-2 până aproape de sfârșitul anului, ediţia 2020 a Festivalului de Benzi Desenate Istorice Brașov a fost un real succes. După „România 100” (2018) și „Europa 100” (2019), tematica istorică a ediţiei 2020 a fost „Eroii care au făcut Istorie!”, iar revista „Historia” a fost partener special al Festivalului.

Alegerea tematicii Festivalului s-a dovedit inspirată, pentru că au fost înscrise cele mai multe benzi desenate istorice originale. La apelul naţional au răspuns 27 de autori, cu 27 de benzi desenate originale care cuprind în total 117 planșe! Ediţia 2020 a mai înregistrat o premieră pentru scurta istorie a festivalului: participarea unor autori din străinătate. Deși acţiunile de promovare s-au desfășurat la nivel naţional, organizatorii au avut o surpriză deosebit de plăcută să primească din Bulgaria două lucrări desenate în mod special pentru festivalul de la Brașov. Emiliyan Valev și Stanimir Valev au trimis benzile desenate „Ghilgamesh” și „Orpheus”.

Citiți

, de găsit la toate punctele de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării) până la finalul lui martie 2021.


HS 33 coperta jpg jpeg

Câștigătorii ediţiei 2020 a Festivalului de Benzi Desenate Istorice sunt artiștii: Cristian Păcurariu cu lucrarea „Decebal”, Gabriel Rusu cu lucrarea „Povestiri din Transilvania. Gelu, Dux Blachorum”, Alexandra Gold cu lucrarea „Îi spuneau Moise”, Valentin Ionescu cu lucrarea „Peneș Curcanul”, Georgiana Șleam cu lucrarea „Traian Vuia” și Ionuţ Popescu cu lucrarea „Pancho Villa”.

Revista „Historia Special” a lansat la sfârșitul anului 2020 un număr dedicat benzii desenate istorice românești, în care au fost publicate și patru benzi desenate câștigătoare în cadrul Festivalului. În această ediţie „Historia” publicăm lucrarea artistei Georgiana Șleam, urmând ca în numărul din luna februarie să fie publicată și banda desenată reali- zată de Ionuţ Popescu.

traianvuia1 jpg jpeg
traianvuia2 jpg jpeg
traianvuia3 jpg jpeg
traianvuia4 jpg jpeg


Acest text este un fragment din articolul "Record de benzi desenate originale. Festivalul de Benzi Istorice Desenate Istorice de la Brașov face istorie", apărut în numărul 228 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării) în perioada 15 ianuarie - 14 februarie 2021, dar și în format digital pe platforma paydemic.com 

Cumpără Acum