Emeric Dembróvszki: Dezvăluirile celui mai bun fotbalist român la Cupa Mondială din 1970 jpeg

Emeric Dembróvszki: Dezvăluirile celui mai bun fotbalist român la Cupa Mondială din 1970

📁 Istoria Sportului
Autor: Redacția

Emeric Dembróvszki, unul dintre jucătorii care a scris istorie în fotbalul românesc, a acordat un interviu în care a rememorat cele mai importante momente ale carierei.

În prezent scouter voluntar pentru ACS Poli Timișoara, cel care a fost desemnat cel mai bun fotbalist român la Cupa Mondială 1970 a făcut dezvăluiri în premieră despre turneul jucat în Mexic, dar și despre perioada comunistă.

De ce nu a jucat Dobrin la Cupa Mondială din Mexic

De-a lungul timpului, foarte mulți s-au întrebat de ce nu a jucat Nicolae Dobrin la acea ediție a Cupei Mondiale. Iată explicația dată de cel născut la 12 kilometri de Sighetul Marmației: „ În Mexic era un aer rarefiat, care mie îmi convenea. M-am simțit la polul opus față de cum mă resimțisem cu un an înainte, când am fost în turneu de pregătire în Brazilia, pentru o lună. Acolo nu putusem nici să alerg, de-aia și jucasem puțin. Dobrin a pățit invers, el având în Mexic starea mea din Brazilia. Asta a fost realitatea, chiar dacă lumii nu-i vine a crede. De supărare, a luat-o apoi pe bere și a început să se certe cu toți”.

„Am jucat toate meciurile României de la Mondial, cap-coadă, și am primit numai note foarte mari. Selecționerii echipelor prezente mi-au dat 9 cu Anglia, 10 cu Cehoslovacia și 9 cu Brazilia. Cam aceleași calificative le-am avut și din partea presei internaționale”, și-a mai amintit Emeric Dembróvszki în interviul acordat pentru un site de pariuri din România.

Emeric Dembr+¦vszki (2) jpg jpeg

„Parcă eram Ceaușescu”

  O perioadă aparte a carierei a fost cea în care a evoluat pentru Dinamo Bacău, echipa în tricoul căreia a debutat în Divizia A (cu gol în poarta Stelei): „băcăuanii m-au primit foarte bine. S-a întâmplat ca, de multe ori, oamenii să defileze pe străzile Bacăului, după meciuri, cu poza mea, de parcă eram Ceaușescu. Am și avut condiții bune, din toate punctele de vedere, ceea ce m-a ajutat să ajung la o calitate superioară a jocului. Pot spune că am făcut o performanță frumoasă acolo, am promovat, eram mai mereu aproape de primele locuri, am jucat în cupele europene, fiind prima echipă românească ajunsă până în sferturi de finală, în ediția 1969/70 a Cupei Orașelor Târguri. Am jucat și în Cupa Balcanică”. 

Tușierul a fost convins să se răzgândească

  De la Dinamo Bacău a plecat la Poli Timișoara, după intervenția prim-secretarului din Timiș, care a intervenit la Ilie Ceaușescu. „A fost un fel de troc. În acel an, fusese un mare scandal la meciul SC Bacău – Dinamo, cu arbitrii bătuți, chiar bătăi între jucători, după care 7 jucători de la Sport Club au fost suspendați, unul pe viață, iar 6 - pe doi ani. Acestora le-au fost ridicate suspendările, cu condiția ca mie să mi se dea drumul la Poli”, și-a amintit Dembróvszki, care a oferit și detalii conflictului din teren: „ Prin minutul 60, a scăpat Lucescu singur cu portarul, dintr-un ofsaid de vreo 10 m, i-a pasat lui Radu Nunweiller, care a marcat. Tușierul, unul Trifu din Baia Mare, nu a semnalizat nimic. Atunci, ne-am repezit la el și l-am tăvălit pe jos. Eu nu, eu doar dirijam. 

Emeric Dembr+¦vszki (3) jpg jpeg

La un moment dat, ne-am oprit. S-a ridicat și m-am dus la el, întrebându-l dacă a fost ofsaid. – a răspuns el. A primit o nouă porție de bătaie până i-am oprit pe coechipieri și l-am întrebat din nou, . – a răspuns de această dată. Așa că l-am chemat pe arbitrul de centru, unul Manole din Constanța, să-i arătăm că Trifu recunoscuse că greșise. Atunci a anulat golul. În final am bătut noi cu 2-1”.

Cumpără acum

Craiova avea susținere politică la nivel înalt

  Mergând pe firul istoriei, fostul internațional și-a amintit cum a fost primit ca un erou la Timișoara, alături de coechipieri, după ce Poli a câștigat Cupa României, în 1980, învingând-o cu 2-1 în finală pe Steaua București. Poli ar fi putut câștiga și alte trofee pe valoare, dar pe atunci era directivă ca echipele studențești să aibă cât mai puține performanțe. „Craiova a fost singura formație din mediul universitar care a ieșit campioană, dar avea și ea susținere politică la nivel înalt, prin Ștefan Andrei mai ales”, a mai dezvăluit Emeric Dembróvszki. 

În loc de încheiere, redăm o declarație cât o caracterizare făcută de legendarul antrenor Constantin Teașcă: „Dacă la Mondialele din Mexic erau 11 jucători ca Dembróvszki, luam titlul mondial”.

Cumpără acum