Elisabeta a II a, cea mai detronată regină din istorie jpeg

Elisabeta a II-a, cea mai detronată regină din istorie

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii este, teoretic, cea mai detronată regină din lume. După al Doilea Război Mondial, pe fondul procesului de decolonizare, numeroase teritorii aflate sub dominația engleză și-au proclamat independența.

Astfel, Elisabeta a II-a a încetat să mai fie regină după ce, în anii 60, au devenit suverane sau au părăsit Commonwealth-ul state precum: Ghana, Africa de Sud, Kenya, Kuwait, Zimbabwe, Uganda, Tanzania, Pakistan, Nigeria, Malawi etc.

Urmează Barbados

Guvernul din Barbados a anunțat, în luna septembrie 2020, că vrea să o înlăture pe regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii din funcţia de şef al statului şi să devină republică, până în luna noiembrie 2021, cât se sărbătorește cea de-a 55-a aniversare a independenței țării. Fostă colonie britanică care şi-a câştigat independenţa în 1966, Barbados a menţinut o legătură oficială cu monarhia britanică la fel ca alte ţări care au fost cândva parte a Imperiului Britanic.

Palatul Buckingham a precizat că decizia este a populaţiei din Barbados. În prezent, guvernatorul general al Barbados este numit de regină la propunera prim-ministrului insulei. Guvernatorul general reprezintă regina la evenimente oficiale.

Insula Barbados a fost ocupată de Marea Britanie începând din 1625, fiind colonizată rapid și rămânând sub control britanic timp de secole, spre deosebire de alte insule din Caraibe pentru care s-au luptat spaniolii, britanicii, olandezii, francezii şi americanii.