Drepturile femeilor, o problemă istorică  Legi împotriva femeilor care există și astăzi jpeg

Drepturile femeilor, o problemă istorică. Legi împotriva femeilor care există și astăzi

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția

Recent, în Sudan, nouă femei au fost condamnate la 40 de lovituri de bici fiecare pentru că au purtat pantaloni. Cu vârste cuprinse între 17 și 23 de ani, tinerele au fost judecate după legea islamică deși ele sunt de religie creștină. Acesta este doar unul din nenumăratele cazuri din întreaga lume care arată că și astăzi, în anul 2015, există în unele țări legi discriminatorii la adresa femeilor.

În istorie, despre drepturile femeilor a început să se vorbească abia în secolul XIX-lea, grație evoluțiilor politice, sociale și culturale recente. Două repere importante ale epocii au fost gândirea iluministă și dezvoltarea conceptului de drept al omului, și proclamarea, în timpul Revoluției Franceze, a Declarației Drepturilor Omului și ale Cetățeanului. Astfel, pe parcursul secolului al XIX-lea, odată cu discuțiile despre libertatea religioasă, abolirea sclaviei, dreptul la vot ș.a., a început să se vorbească și despre libertatea femeilor.

De atunci, femeile din întreaga lume și-au câștigat tot mai multe drepturi. Există însă legi precum cea din Sudan, legi ce au la bază fie motive religioase, fie motive culturale, care demonstrează că există în continuare o problemă a drepturilor femeilor.

În septembrie 1995, 189 de țări se angajau să adopte măsuri privind rezolvarea chestiunii drepturilor femeilor în direcția egalității de gen. Programul – intitluat Platforma de Acțiune de la Beijing – urmărea 12 direcții prioritare, precum violența împotriva femeilor, educația și formarea profesională a femeilor, egalitatea de șanse etc. Pe scurt, statele semntare se angajau să elimine legile discriminatorii pe bază de sex. Ce s-a întâmplat în Sudan arată însă că mai există și azi state în care o femeie riscă să ajungă la închisoare (sau să fie pedepsită într-o formă violentă) pentru un gest care bărbaților le este permis.

Să vedem, așadar, care sunt zece dintre cele mai dure și controversate legi împotriva femeilor din lume.

În unele țări, femeile căsătorite pot fi violate de soții lor

După enormul scandal iscat în 2012 în India, când o fată a fost violată de mai mulți bărbați și ucisă, guvernul a luat măsuri în vederea schimbării legislației. Situația nu s-a schimbat însă prea mult:una dintre aceste schimbări legislative a fost o mică modificare a legii existente, prin care se stipulează că un bărbat își poate viola soția dacă aceasta are peste 15 ani. Legi similare există și în alte state:în Bahamas un bărbat își poate agresa sexual soția dacă aceasta are peste 14 ani, în timp ce în Singapore vârsta precizată într-un astfel de caz este de 13.

Femeile nu au voie să conducă

Este deja cunoscut faptul că în Arabia Saudită femeile nu au voie să conducă (singura țară din lume cu o astfel de lege). Chiar dacă femeile de aici nu au voie să se urce la volanul unei mașini, el au totuși dreptul să voteze și să candideze pentru funcții locale (drept obținut doar în urmă cu câțiva ani).

Răpirea femeilor

În Liban, un bărbat care răpește sau violează o femeie nu este judecat dacă se căsătorește cu victima. Aceeași lege, în formă similară, se întâlnește și în Europa, în Malta, unde pedeapsa pentru răpire este redusă dacă se dovedește că vinovatul avea intenția de a se căsători cu victima, iar agresorul este scutit complet de pedeapsă dacă mariajul are loc.

Femei ținute în casă cu forța 

În Afghanistan, femeile au nevoie de permisiunea soților pentru a părăsi domiciliul. La fel se întâmplă și în Yemen, unde soțul are dreptul de a restricționa libertatea de mișcare a soției lui.

În unele state arabe, bărbații își pot ucide femeile vinovate de adulter fără să riște pedepse grave  

În Egipt, dacă un bărbat descoperă că soția îl înșală și o ucide, va primi o pedeapsă mult mai redusă decât într-un caz obișnuit de omor. Același lucru este valabil și în Siria, unde pedeapsa maximă într-un astfel de caz este de șapte ani.

Violența împotriva femeilor

În Nigeria legea nu prevede niciun fel de pedeapsă pentru bărbatul care își agresează soția fără a-i cauza răni „grave”.

Bărbații trebuie să aprobe locul de muncă al femeii

În unele țări africane precum Camerun sau Guineea, soții decid asupra locurilor de muncă în care femeile se pot angaja. Ei au dreptul să le interzică soțiilor să profeseze într-un anumit domeniu.

Imposibilitatea divorțului

În  Israel, căsătoriile și divorțurile cad sub incidența legii rabinice, potrivit căreia divorțul poate fi cerut doar de către soț.

Dreptul la moștenire, restricționat

În Tunisia, drepturile femeilor la o moștenire sunt restricționate. Astfel, în cazul decesului unui părinte, averea se împarte în mod inegal și băieții moștenesc dublu decât fetele.

Mărturia unei femei valorează cât jumătate din cea a unui bărbat

În Pakistan, femeile nu sunt chemate ca martori la procese deoarece mărturia lor valorează, în ochii justiției, cât jumătate din mărturia unui bărbat.

O listă detaliată a acestor legi poate fi consultată aici