Drepturile femeii  Protestul sufragetelor în timpul învestiturii lui Woodrow Wilson jpeg

Drepturile femeii. Protestul sufragetelor în timpul învestiturii lui Woodrow Wilson

Începutul secolului XX a fost marcat de mişcarea de emancipare a femeilor. Sufragetele, cum mai sunt cunoscute activistele de la începutul anilor 1900, au avut ca scop principal obţinerea dreptului la vot pentru femei. Mişcarea a început în Marea Britanie, având-o în frunte pe Emmeline Pankhurst, iar mai apoi s-a extins şi peste ocean, acţiunele întreprinse acolo având un puternic impact chiar şi peste istorie.

1 503 jpg jpeg

Spre finalul anului 1912, activitatea sufragetelor din Statele Unite ducea lipsă de progres. Aşa că, la întâlnirea anuală a asociaţiei naţionale a sufragetelor, Alice Paul şi Lucy Burns au propus o acţiune îndrăzneaţă:un marş în semn de protest chiar la învestirea în funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii a lui Woodraw Wilson. Alice Paul era o figură remarcabilă în rândul sufragetelor, ea supravieţuind în Marea Britanie închisorii şi hrănirii cu forţa, ca pedeapsă aplicată pentru susţinerea femeilor britanice care luptau pentru drepturile lor. Propunerea lor a fost aprobată, aşa că ele s-au apucat temeinic de treabă, organizând evenimentul şi strângând fonduri pentru acesta.

4 507 jpg jpeg

Pe 12 februarie, un grup mic de femei, au pornit pe o vreme geroasă, din New York spre Washington, parcurgând tot drumul pe jos. Ele au fost conduse de către „generalul” Rosalie Jones, o activistă cunoscută în State, care doar cu câteva luni înainte mai organizase un alt protest în Albany. Sufragetele din New York redactaseră  o scrisoare către preşedintele ales, în care îi cereau ca problema drepturilor femeii să devină o prioritate în timpul viitorului său mandat.

5 226 jpg jpeg

După ce au parcurs un drum de 234 de mile în 17 zile, sufragetele au sosit în Washington la timp pentru marele eveniment, din 3 martie 1913, care a fost denumit The Woman Suffrage Procession. Societatea sufragetelor, Alice Paul şi Lucy Burns au adunat o armată de femei din întreaga lume. Procesiunea a fost condusă de către avocata newyorkeză Inez Mulholland. Protestarii numărau aproximativ 10 000 de persoane. Unele dintre cel mai importante persoane care au mărşăluit au fost Helen Keller, Jeannette Rankin – care urma să devină prima femeie aleasă să facă parte din Camera Reprezentanţilor patru ani mai târziu-, jurnalista Nellie Bly şi activista de culoare Ida B. Wells, care a condus delegaţia de la Illinois, în ciuda unor plângeri segregaţioniste.

8 170 jpg jpeg

Marşul s-a desfăşurat din Pennsylvania Avenue până la Capitoliu, având ca destinaţie Trezorenia. Însă după câteva străzi parcurse, anumite grupuri din mulţimea care stătea deoparte, au început a arunca cu diverse lucruri în sufragete, iar mai apoi totul s-a extins, ajungându-se până la violenţe cărora poliţia nu le putea face faţă. Peste 100 de femei au fost atunci spitalizate.

9 147 jpg jpeg

Cu toate acestea, multe sufragete au reuşit să continue marşul, şi au ajuns până pe treptele Trezoreriei. Evenimentul s-a încheiat cu momentul în care femeile s-au oprit în faţa clădirii, fiind îmbrăcate în costume care reprezentau Columbia, Justiţia, Caritatea, Libertatea, Pacea şi Speranţa. Iniţiativa sufragetelor nu a rămas neobservată, însă au mai trebui încă şapte ani până ca cel de-al 19-lea Amendament să treacă şi să fie ratificat.