Divertisment în Roma Antică  jpeg

Divertisment în Roma Antică

Autor: Redacția

Divertismentul este foarte variat în prezent, iar oamenii au la dispoziție o gamă largă de activități pe care le pot întreprinde în momentul în care doresc să se destindă. Pe lângă citit, vizionarea unor filme sau documentare și, de ce nu, antrenarea unor abilități prin jocurile de ultimă generație și folosirea tehnologiilor de tipul realității virtuale, toate sunt la dispoziția oricui, chiar din confortul propriei locuințe. 

Ei bine, lucrurile nu au stat mereu așa. Mai mult de atât, în trecut plăcerile vieții erau puțin diferite. Principalul motiv este faptul că la acea vreme nu existau atât de multe resurse, însă oamenii erau la fel de inventivi și au demonstrat de-a lungul timpului că pot să profite de ceea ce au la îndemână. În rândurile următoare se va face o trecere în revistă a celor mai populare activități de relaxare și divertisment, preferate de romani.

Relaxare deplină

photo 1578738197377 cb5b05c87285 jpg jpeg

Romanii erau considerați a fi experți în ceea ce privește noțiunea de confort, în special prin relaxare în baie. De aici și expresia „baie romană”. Acest termen evocă lux și eleganță iar înțelesul său ne duce cu gândul mai departe decât la o simplă îmbăiere. La acea vreme locuitorii din Imperiu erau atrași de ideea de a merge într-o baie, loc în care zăboveau ore bune și socializau. Din acest motiv, baia era considerată un loc aproape sacru care era dotat foarte bine, poate mai bine decât sufrageria, mai ales în cazul celor înstăriți.

În momentul în care băile au atins apogeul, oamenii petreceau ore în șir în aceste locuri. Sesiunea de „spa” se făcea prin trecerea dintr-o încăpere în alta. Fiecare loc era decorat cu marmură și mozaic, iar oaspeții aveau parte de tratament regesc, temperatura apei fiind diferită în fiecare bazin. Toate acestea în timp ce beau vin și li se făcea un masaj.

Antrenarea minții

De-a lungul anilor oamenii s-au schimbat mult. Acest lucru este datorat mai multor factori, printre acestea numărându-se evoluția societății sau dezvoltarea tehnologică. Cu toate acestea, un lucru a rămas neschimbat, nevoile oamenilor, aici fiind vorba în special de menținerea vie a spiritului competitiv și antrenarea intuiției. Un mod foarte bun de a face acest lucru era fie prin practicarea sporturilor, fie prin participarea la diverse jocuri.

În timp ce clasa mijlocie sau cea de jos erau nevoite să inventeze propriile lor jocuri, aristocrații din care făceau parte și împărații romani au început să fie din ce în ce mai interesați de jocurile cu cărți și de cele de cazinou. Poate că cele mai relevante exemple sunt Nero și Cezar, personalități care au fost cu adevărat pasionate de jocurile cu zarul.

Cântec și dans

  După cum era de așteptat, muzica pe care locuitorii Romei Antice o ascultau era puțin diferită de ceea ce cunoaștem azi. Studiile au arătat faptul că existau multe instrumente cu corzi (sambuca, pandura, lira), de percuție (toba, cimbal) și de suflat (tubă, synrix). Majoritatea petrecerilor de atunci aveau un fundal sonor care provenea de la aceste instrumente. Mai mult, muzica armonioasă rezultată răsuna adesea și la spectacole cu gladiatori, parade militare, ceremonii religioase și funeralii. 

Romanilor nu prea le plăcea să se amestece cu profesioniștii, în sensul în care lăsau muzica să vină de la ei. Totuși, educația muzicală era un semn al unei creșteri alese. De aici și aprecierea lumii față de talentul lui Nero, maestrul care nu se ferea să ofere o reprezentație cu fiecare ocazie.

Jocurile cu mingea

După cum era de așteptat, până și în vremurile de demult oamenii erau adepți ai sportului. În timp ce practicau diverse activități sportive, interesul romanilor față de jocurile cu mingea a început să crească din ce în ce mai mult. Printre sporturile practicate se numărau handbalul, fotbalul, hockey pe iarbă și multe alte jocuri care implicau folosirea mingii. Un lucru interesant de notat este faptul că existau și anumite femei care luau parte la jocuri, un lucru nu foarte des întâlnit în acea perioadă.

Oamenii aveau la dispoziție locuri în care puteau practica aceste jocuri, terenuri de antrenament – palaestra sau spații pentru jocuri cu mingea – sphaerista.

Romanii erau considerați a fi excentrici dar și foarte pasionați în tot ceea ce fac. Pe lângă activitățile menționate mai sus, ei erau interesați și de colecționarea anumitor obiecte. La mare căutare erau pietrele prețioase (geme), sculpturi și impresionate obiecte de artă. Pe scurt, distracția putea să capete diferite forme, în funcție de preferințe, accesibilitate și mai ales, clasă socială. Roma Antică a fost cu siguranță o puternică sursă de inspirație pentru generațiile următoare, mai ales în ceea ce privește divertismentul.